Július 20. szombat, Illés
Hírek, események 2017. november 23. 21:03 | Szerző/forrás: keol.hu

A Homokhátság jövőjéről rendeztek konferenciát a kamarában

A Homokhátság jövőjéről rendeztek konferenciát a kamarában
A Duna-Tisza Közi Hátság Vízpótlásáért Egyesület a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával karöltve 2017. november 23-án (csütörtökön) 09.00 órai kezdettel konferenciát szervezett, amelynek témája "A Homokhátság jövője: sivatag vagy korszerű vízgazdálkodás?" volt. A rendezvényre érkezettek zsúfolásig megtöltötték csütörtök délelőtt a kamara Platter János konferenciatermét.

A Duna-Tisza Közi Hátság Vízpótlásáért Egyesület 2014. május 6-án társadalmi összefogás eredményeként alakult meg a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara székházában. A szervezet a vízpótlás problematikájának középpontba helyezését és a klímaváltozás hatásainak kiküszöbölését tűzte ki célul.

Közismert, hogy a Duna-Tisza Közi Hátság vízmegtartása és vízpótlása már hosszú évek óta napirenden lévő és megoldásra váró probléma. Amely az itt élő emberek és a gazdaság számára egyre sürgetőbb feladattá vált. Hiszen intézkedések hiányában a terület a következő évtizedekben nem csak gazdálkodásra, de az élet fenntartására is alkalmatlanná válhat.

A Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara kezdeményezése mellé megyei önkormányzatok, intézmények, vízmű vállalatok, nagyvállalatok, valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun, Csongrád, Pest megyei és Fővárosi szervezetei, illetve ugyanezen megyék kereskedelmi és iparkamarái, továbbá Jász-Nagykun-Szolnok megye kereskedelmi és iparkamarája is csatlakozott a megalakuláskor.

Duna-Tisza Közi Hátság Vízpótlásáért Egyesület alapító tagjai voltak: Agrogeo Kft., Bács-Kiskun Megyei Iparszövetség, Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat, BÁCSVÍZ Zrt., Bács-Zöldért Zrt., Bugaci Aranykalász Zrt., Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, ÉKISZ Kft., Fornetti Kft., Frittmann Testvérek Kft., Integrál Zrt., Integrál-Group Kft., Jász-Nagykun Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata, KEFAG Zrt., Kész Építő Zrt., Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata, Kiskunfélegyházi Malom Kft., Kiskunhalas Város Önkormányzata, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, Pest Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, Szempont Consulting Kft., Tiszakécske Város Önkormányzata, Univer-Product Zrt., VOSZ Bács-Kiskun Megyei Szervezete. Az alapító ülés részvevőinek egyhangú szavazata alapján az egyesület elnöki tisztségét Dr. Szabó József, a Fornetti Vagyonkezelő Kft. ügyvezető igazgatója látja el.

Dr. Szabó József köszöntötte a csütörtökön rendezett konferencia kezdetén a megjelenteket. A rendezvény fővédnöke Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét Megyei Jogú Város polgármestere volt, a választott téma pedig sajnos jelenleg is aktuális: sivatag vagy korszerű vízgazdálkodás lesz néhány év múlva a Homokhátságon?

A konferencia előadói voltak:

• Prof. Dr. Rakonczai János Szegedi Tudományegyetem Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszék, MTA doktora, a SZAB Föld- és Környezettudományi Szakbizottság elnöke.

Az előadás témája: A Homokhátság hidrogeológiai állapota, helyzete, továbbá a klímaváltozásnak a talajvíz készletekre gyakorolt hatása.

• Dr. Balatonyi László Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Kar egyetemi adjunktus.

Az előadás témája: A vízügyi tudomány válaszai a homokhátsági vízhiány kérdéseire.

• Sütő Vilmos BÁCSVÍZ Zrt. csatornaszolgáltatási főmérnök, csapadékvíz- és szennyvíziszap-hasznosítási szakértő és Padra István BÁCSVÍZ Zrt. komposztálási üzemvezető, talaj és növényvédelmi szakmérnök, mezőgazdasági és erdészeti tápanyag utánpótlási szakértő (előadás megosztva).

Az előadás témája: A szennyvízöntözés, a csapadékvíz gazdálkodás megreformálása Magyarországon, a szennyvíziszap és szennyvíziszap-komposzt hasznosítási lehetősége a mezőgazdaságban és az erdészetben.

 Kolossváry Gábor Országos Vízügyi Főigazgatóság főosztályvezető.

Az előadás témája: A homokhátsági vízpótlás műszaki-technológiai lehetőségei.

• Kökény Attila Kakasszéki Biogazdálkodási Kft. cégvezető, szakértő.

Az előadás témája: „Szója a sivatagban" - A talajmegújító technológiákra épülő termesztés előnyei, víz és tápanyagmegtakarítása, hogyan lehet 300 mm csapadékkal szóját termeszteni a homokon?

• Dr. Iványosi-Szabó András geológus Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság nyugalmazott igazgatója.

Az előadás témája: A vízháztartás és a természeti környezet változásának összefüggései a Homokhátságon.

• Kardos Máté Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építőmérnöki Kar Vízi Közmű és Környezetmérnöki Tanszék.

Az előadás témája: Honnan hova vezet a Duna-Tisza csatorna? A Duna - Tisza csatorna történelme. Integrált Hidrológiai számítógépes Modellek (IHM), különös tekintettel a BME VKKT által fejlesztetett WateRisk IHM-re. A Duna-Tisza csatorna néhány változatának modellezése a WateRisk IHM-mel.

Kövessen minket a Facebookon is!