Július 20. szombat, Illés
Hírek, események 2017. november 29. 20:21 | Szerző/forrás: keol.hu

Beszélgetés Hírös kecskemétiekkel - November

Beszélgetés Hírös kecskemétiekkel - November
November utolsó keddjén a Hírös Város Turisztikai Központban 11. alkalommal rendezték meg a Hírös kecskemétiek beszélgetéssorozatot. Ezúttal is három vendéggel beszélgetett az estek házigazdája, Kriskó János.

A Hírös kecskemétiek sorozat célja, hogy havonta egy alkalommal, élő, színházi körülmények közöttI beszélgetésekkel közelebb hozza az érdeklődő közönséghez a városban dolgozó, alkotó, kiemelkedő teljesítményt nyújtó, példaként szolgáló életutakat. A november 28-i találkozón Öveges László Pro Architektúra-díjas építésszel, Kecskemét város főépítészével, Székely Lilla Világjátékok győztes, négyszeres Európa Bajnok uszonyos úszóval, a Kecskeméti Sportiskola úszóedzőjével és Erdei Péter Liszt- és Bartók-Pásztory-díjas karnaggyal, a Kodály Intézet nyugalmazott igazgatójával ismerkedhetett meg a közönség.

Öveges László számos karakteres ház tervezőjeként és fotóművészként is jelentős sikereket ért el. A beszélgetésben megfogalmazta azokat az esztétikai és funkcionális elveket, amelyeket szem előtt tart művészi munkájában. A főépítész kendőzetlenül beszélt a városfejlődés kihívásairól, a dinamikus növekedés hatására előálló közlekedési- és parkolási gondokról, és kifejtette véleményét a város növekedésének racionális korlátairól, kívánatos mértékéről is.

Székely Lilla a hazai uszonyos sport egyetlen olyan képviselője, aki a nem olimpiai sportágak világversenyén, a Kolumbiában megrendezett Világjátékokon aranyérmet tudott szerezni. A 64 országos bajnoki címmel és négy Európa bajnoki aranyéremmel rendelkező élsportoló versenyzői pályafutása mellett két egyetemi szintű végzettséget szerzett. Ma a Kecskeméti Sportiskola úszóedzőjeként és a Kecskeméti Fürdő PR-menedzsereként dolgozik. Eredményei mellett feltűnő szerénységével is lenyűgözte a közönséget.

Az est harmadik vendége Erdei Péter, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem címzetes egyetemi tanára, a Kodály Intézet nyugalmazott igazgatója, érdemes művész volt, aki pályája meghatározó állomásairól beszélt rendkívüli szuggesztivitással. A nézők értesülhettek tőle például arról, milyen körülmények között jött létre közreműködésével a világ első Kodály Intézete az Egyesült Államokban, Bostonban. A kiváló előadóművész, aki kórusaival számos zenemű hazai és határon túli ősbemutatójára is vállalkozott pályafutása során, ismertette elképzeléseit arról is, hogyan válhatna Kecskemét a Kodály kultusz világszínvonalú ápolásával a magyar Salzburggá.

Az est zárásaként Erdei Péter új kórusával, a Kecskeméti Énekes Kör tagjaival Kodály Zoltán ritkán hallható művét, a Kisfaludy Károly versére írott Mohács című kórusművet is bemutatta.

Kövessen minket a Facebookon is!