Július 20. szombat, Illés
Hírek, események 2017. december 22. 11:18

Jézus születésének ábrázolása a középkorban - Ismeretterjesztő előadás a Wojtyla népkonyhán

Képgaléria
Jézus születésének ábrázolása a középkorban - Ismeretterjesztő előadás a Wojtyla népkonyhán
„Karácsony a képzőművészetben” címmel tartott képes ismertető beszámolót pénteken Ifj. Gyergyádesz László művészettörténész, muzeológus a Wojtyla Barátság Központ gondozottainak a szociális intézmény kistermében. A hátrányos helyzetű emberek megismerkedhettek karácsony történetével és az ünnep „szereplőinek” 15-16. századi művészeti ábrázolásával. (Fotók: Mátyus István)

A kutatók többsége egyetért abban, hogy Jézus nem december 25-én született. A korai keresztények nem ünnepelték Jézus világra jöttének időpontját, és nem is próbálták azt pontosan meghatározni. A 4. századtól előbb január 6. majd december 25. vált elterjedtté, mint Jézus születésének hivatalosan elfogadott időpontja. I. Gyula pápa 350-ben december 25-ét nyilvánította a Megváltó születésnapjává. Ennek eredetéről számos teória létezik, de egyikük sem általánosan elfogadott – jelentette ki karácsony ünnepéről Gyergyádesz László.

Öt-hatszáz évvel ezelőtt az emberek döntő többsége egyáltalán nem, vagy csak alig tudott olvasni, ezért elsősorban képek alapján tájékozódtak. A festmények komplex bibliai életképeket ábrázoltak, melyeket az evangéliumok beszámolói alapján hoztak létre alkotóik.

Jellemzően úgynevezett szimultán- és áhítatképeket festettek a középkorban. Előbbi azt jelenti, hogy a festményeken akár több évtizednyi történést foglaltak össze egyetlen helyszínen. A második esetben Krisztus szenvedését hangsúlyozták a képeken.

Az evangéliumok szűkszavúan fogalmaznak Jézus születésével kapcsolatban, ezért viszonylag nagy alkotói szabadsággal élhettek a középkor művészei. Saját fantáziájuk alapján jelenítették meg a helyszíneket, eseményeket, történéseket, a bibliai szereplőket, akik ruhái is a középkor divatját tükrözték. A festők gyakorta saját műtermükbe, szobájukba, konyhájukba helyezték a bibliai eseményeket; például Szűz Máriát is úgy ábrázolták, mintha saját lakhelyükön tartózkodva tartaná ölében a kisded Jézust.

A festmények minden egyes apró részlete pontos jelentéstartalommal bír. Kevés szöveget írtak a képekhez. Ezeket főleg énekelték, elsősorban latinul, tehát valójában nem tudták pontosan, mit is adnak elő - hangzott el egyebek mellett az előadáson.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Szegények Akadémiája