Július 20. szombat, Illés
Hírek, események 2018. január 24. 15:36

Ropták a táncot a Wojtyla Házban

Képgaléria
Ropták a táncot a Wojtyla Házban
A Kecskemét Táncegyüttes tagjai közül két fiú és két leány lépett fel szerdán a Wojtyla Barátság Központ pódiumán. A fergeteges sikert aratott táncbemutatót ebédosztás előtt közel fél órán át élvezték önfeledten a népkonyha gondozottai – mintegy százhúszan. (Fotók: Mátyus István)

A fellépés előtt Lukács László művészeti vezető lépett a közönség elé.

A Kecskemét Táncegyüttes 1976-ban alakult, fenntartója a Hírös Agóra. Negyvenegy év alatt sok száz fellépéssel és bemutatóval öregbítette Kecskemét hírnevét, ápolta a hírös város hagyományait, okozott örömet lakóinak, kicsiknek és nagyoknak egyaránt – mondta.

A Kárpát-medence magyar és más nemzetiségű népeinek táncait állítják színpadra.  Kiemelten foglalkoznak Kecskemét és tágabb környezete, a Kiskunság táncainak rekonstruálásával, gyűjtésével, visszatanulásával és színpadi bemutatásával, valamint régi kecskeméti viseletek felkutatásával.

Közel 180 tagjuk van, jelenleg 8 csoportban folyik a sokoldalú művészeti munka.

A legkisebbek a Csimota csoportba járók: 2-3 éves kisgyermekek. A 4-6 évesek a „Kislurkó”, illetve „Lurkó” csoportba járnak. A kisiskolás korosztály a „Csutri” csoportban sajátítja el a táncos alaplépéseket, míg a 10-12 évesek a „Suprik” csoport, a 13-14 évesek a „Kisbetyárok”, majd 14 év felett a „Nagybetyárok”.

Az idősebb táncosokból létrejött „Parázs” csoport egykori alapító tagokból áll. Az együttesbe járó gyerekek szüleiből létrejött „Családi” csoportba pedig nagy szeretettel járnak az anyukák-apukák – hangzott el a szociális intézmény ebédlőjében.

 

 

 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház