Július 20. szombat, Illés
Hírek, események 2018. február 2. 12:22

Michelangelo-szobormásolatokat tekintettek meg a wojtylások

Képgaléria
Michelangelo-szobormásolatokat tekintettek meg a wojtylások
Kecskeméten létezik egy csoda, ami utcáról nem látható. Be kell menni a Tudomány és Technika Házába, hogy szemügyre vehessünk egy rendkívüli gyűjteményt, ami több tucat gipszöntvényből áll, melyek az 1900-as évek elején készültek Kölnben, az ottani múzeum részére. Mindegyikük méretarányos, hű utánzata egy-egy Michelangelo által faragott márványszobornak, domborműnek. Ezeket szemlélték meg pénteken a Wojtyla Barátság Központ gondozottai a helyszínen, miközben meghallgatták ifj. Gyergyádesz László művészettörténész előadását. (Fotók: Tódor Norbert)

Az itt látható hasonmásokat a Szépművészeti Múzeum vásárolta meg a múlt század elején. Ebben döntő szerepe volt Tolnay Károly művészettörténésznek, az egyik legismertebb Michelangelo-kutatónak, aki hatalmas művet írt Michelangelo életéről és művészetéről.

A Szépművészeti Múzeum tulajdonában lévő szoborkópiákat a második világháború után a múzeum pincéjében porosodtak, majd az ’50-es években létük is veszélybe került. Melocco Miklós szobrászművész restaurátori munkájának köszönhetően jutottak el Kecskemétre 1976-ban – hangzott el.

A szobrok nagyjából lefedik Michelangelo életművének lényegi állomásait. Az eredeti művek Firenzében, Rómában, Párizsban, Brugge-ben és Londonban találhatók, itt viszont egy helyen, több ezer kilométer megtétele nélkül is megcsodálhatják az érdeklődők.

Az alkotások: Madonna a Gyermekkel és Keresztelő Szent Jánossal, Tondo Pitti, Pieta, Firenzei Pieta, Brüggei Madonna, Mózes, Haldokló rabszolga, Alvó rabszolga, A Medici-kápolna szobrai közül: Giuliano és Lorenzo Medici ülő szobrai, Éjszaka és Nappal, valamint a Hajnal és Este allegorikus szobrai

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Szegények Akadémiája