Július 20. szombat, Illés
Hírek, események 2018. február 13. 20:54 | Szerző/forrás: keol.hu

Rablók ellen emeltek vádat

Rablók ellen emeltek vádat
A Kalocsai Járási Ügyészség minősített rablás bűntette és más bűncselekmények miatt vádat emelt egy 28 éves és egy 29 éves kalocsai férfi ellen, akik 2017. augusztus 21-én Kalocsán kiraboltak egy 87 éves férfit és más bűncselekményeket is elkövettek.

A vádlottak 2017. augusztus 21-én reggel Kalocsán egy boltban felfigyeltek a lassan járó, 87 éves férfire, aki egy kézikocsit húzott maga után. Elhatározták, hogy megszerzik az idős sértett értékeit. A fiatalabb vádlott a járdán követte a sértettet, míg társa az utca elején figyeléssel biztosította a rablást.

A 28 éves vádlott utolérte a sértettet és jobb karjával hátulról megragadta a nyakát. Magához szorította, bal kézzel kioldotta a kabátját és mellényének belső zsebéből kivette a pénztárcáját. Közben az idős férfi próbált védekezni, jobb kézzel többször hátrafelé megütötte a fiatalabb vádlott arcát és segítségért is kiáltott. A rabló kivett 200 ezer forintot a tárcából, majd a pénztárcát visszadobta a sértettnek és bűntársával együtt elmenekült a helyszínről. A vádlottak a rabolt pénzt elköltötték, a sértett kérte a kár megtérítését.

A két vádlott külön egy-egy lopást is elkövetett. Az idősebb vádlott 2017. augusztus 28-án a bejárati ajtó lakattal zárt láncát lefeszítve bement egy kalocsai házba, ahol kutatni kezdett, majd ellopott egy 570 forint értékű kenőcsöt. Az egyik lakó azonban megzavarta a vádlottat, aki a kenőccsel elmenekült a helyszínről.

A fiatalabb vádlott 2017. szeptember 8-án éjszaka a nyitott ajtón keresztül bement egy kalocsai házba, ahol kutatni kezdett. A házban alvó férfi azonban felébredt és megzavarta, ezért a vádlott elmenekült. Még aznap éjjel talált egy másik házat, ahol egy rosszul látó és halló, 82 éves nő lakott. Betört a házba és a konyhaszekrény fiókjából elvett 8.000 forintot. Az idős asszony azonban észrevette a vádlottat és az előszobában felszólította, hogy távozzon.

A vádlott távozás helyett megragadta a sértett nyakán lévő arany keresztet és nyakláncot, kitépte a sértett nyakából, ami miatt a lánc elszakadt. Ezután az arany fülbevalókat akarta kitépni az idős hölgy füléből, de a sértett ellenállása miatt nem járt sikerrel. A sértett közben kinyitotta a bejárati ajtót és kiabálni kezdett, majd kilökdöste a rablót a házából. A vádlott zsákmány nélkül elmenekült a helyszínről.

Az idős sértett védekezés közben a bal kezén 8 napon belül gyógyuló sérülést szenvedett. A cselekmény után az idős asszony a házban megtalálta a vádlott által letépett medált és a ruházatából előkerült a nyaklánc is, amelyek együttes értéke több mint 60.000 forint volt. A rendőrséget a sértett egyik szomszédja értesítette. A rendőrök 3 nappal később elfogták a vádlottakat, akiket a bíróság előzetes letartóztatásba helyezett.

A járási ügyészség a büntetett előéletű vádlottakat minősített rablás bűntettével vádolja. A fiatalabb vádlottnak ezen kívül lopás vétségének kísérlete és minősített rablás bűntettének kísérlete, míg bűntársának lopás vétsége miatt is felelnie kell. Bűnösségük kérdésében a Kalocsai Járásbíróság fog dönteni.

Kövessen minket a Facebookon is!