Július 20. szombat, Illés
Hírek, események 2018. március 8. 12:11

Városszépítők ünnepe

Képgaléria
Városszépítők ünnepe
A Kecskeméti Városszépítő Egyesület megalakulásának 35. évfordulóját ünnepelte kedden a Cifrapalota dísztermében. Király József, a civil szervezet elnöke emlékezett a kezdetekre, majd felelevenítette az elmúlt évek jelesebb eseményeit, az egyesület nevében is fémjelzett törekvéseiket hangsúlyozva. Vagyis azt, hogy hogyan igyekeznek tevékeny részt vállalni a megyeszékhely arculatának alakítása, illetve az épített örökség és a városi hagyományok védelme érdekében.

A Kecskeméti Városszépítő Egyesület tagjaiban már régóta megfogalmazódott, hogy vissza kellene hozni a megyeszékhely kertjeibe a kajszibarackot, hiszen valaha messze földön híressé tette városunkat. Tapasztalataink szerint, manapság ismét egyre nagyobb az érdeklődés e remek gyümölcs iránt, ezért szeretnénk, ha a régi hagyományokon alapuló kajszi termelés ismét népszerű lenne a környéken. Ennek érdekében tartottak előadássorozatot az elmúlt időszakban, és több száz kajszibarack facsemetét osztottak szét ingyen azok között, akik hajlandók elültetni és gondozni őket a portájukon. Ezt az idén megismétlik, az elnök elmondása szerint. Hasonlóan népszerű lett az elmúlt évek során a Virágos balkonok néven ismert virágosztási akciójuk is – tudtuk meg az ünnepségen.

A Kecskeméti Városszépítő Egyesületnek több neves építész is tagja. Nem csoda, hogy e közösség évek óta elszántan munkálkodik azon, hogy a Kárpát-medence, s persze Kecskemét szecessziós épületeinek művészettörténeti jelentőségére, megóvására, e hagyomány ápolására széles körben felhívja a figyelmet. Ennek érdekében több szakmai konferenciát is tartottak az utóbbi esztendőkben - művelődéstörténészek, műépítészek, műemlékvédelmi szakmérnökök, építészmérnökök, restaurátorok, muzeológusok bevonásával -, s kezdeményezték: legyen augusztus 27, Lechner Ödön születésnapja, a Kárpát-medencei szecesszió napja.

A keddi ünnepségen részt vettek a városvezetés és a kecskeméti vallási élet kiemelkedő képviselői is. Szemereyné Pataki Klaudia polgármester asszony méltatta a jubiláló egyesület három és fél évtizedes munkáját, törekvéseit, majd egy ajándékot nyújtott át Király Józsefnek: stílusosan egy tetőcserepet a Lechner Ödön tervezte városházáról, aminek idén elkezdődnek nagy ívű felújítási munkái.

Kövessen minket a Facebookon is!