A turbolya szörp lett Bács-Kiskun megye szörpje
A Bács-Kiskun Megye Szörpje elismerő kitüntetést és díjat idén már második alkalommal ítélte oda a zsűri, melyet Rideg László a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke adott át Bóna Angélának Mézes turbolya szörpjéért.
A szakmai zsűri szigorú kritériumok mellett értékelte a sok-sok finom és különleges nedűt, amelyek közül a megyei szörpök még további négy értékelési szempont alapján kerültek vizsgálatra. A szakmai zsűri által adott pontokon felül számított, hogy minél inkább honos, tájra jellemző fajta legyen a szörp alapanyaga, a termesztés feltételeinél minél inkább közelebb álljon az organikus gazdálkodáshoz, természetes körülményekhez. Külön fontos értékelési szempont volt a hozzáadott kiegészítő adalék mennyisége, egészségre gyakorolt hatása, valamint az esztétikai megjelenés is sokat hozhatott a pontok összesítésénél.
Az idei bajnok mézes turbolya szörp különlegességét kiemeli, hogy turbolya a magyar konyha egyik régi, elfelejtett fűszernövénye. Levesek, baromfi- és báránysültek ízesítésére, tavaszi saláták készítéséhez használták. Az ánizsra emlékeztető szagú, édeskés ízű, egynyári növénnyel már a rómaiak is előszeretettel ízesítettek. Most a megye szörpjeként újra felfedezhetjük ezt a különleges növényt, amely az Alföldön akácosok aljnövényzeteként fordul elő leginkább.
A második alkalommal meghirdetett Bács-Kiskun Megye Szörpje verseny célja évről-évre, hogy a megyei termékeket népszerűsítése, határon innen és túl. A versenyen résztvevő szörpök szakmai megmérettetése mellett fontos, hogy a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat ezúton is el tudja ismerni a megyei a szörpkészítők áldozatos munkáját és kellő figyelembe tudja részesíteni kiemelkedő színvonalú termékeiket. A megyei szörp bajnok egy évig viselheti a megtisztelő címet és öregbítheti megyénk élő hagyományait.