Július 20. szombat, Illés
Hírek, események 2018. március 29. 21:20 | Szerző/forrás: keol.hu

Súlyosbította a táblabíróság a kecskeméti rablók büntetését

Súlyosbította a táblabíróság a kecskeméti rablók büntetését
Megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla a rablás bűntette és más bűncselekmények miatt D. Cs. és társai ellen indított büntetőügyben a Kecskeméti Törvényszék I. fokon kiszabott büntetéseit. Így az I. és a II. rendű vádlott büntetése egyezően 9-9 évről 11-11 év, a III. rendű vádlotté 6 évről 7 év szabadságvesztésre emelkedett.

Az ítélet indoklásában elhangzott: tekintettel az elkövetett cselekmény súlyára, a vádlottak társadalomra veszélyességére az I. fokú bíróság eltúlzottan enyhe büntetés szabott ki az 5-25 év szabadságvesztéssel sújtható cselekményekért. Ezért a Szegedi Ítélőtábla, egyetértve az ügyész előterjesztett indítványával, súlyosította a büntetéseket.

Az ítélet jogerős, ellene fellebbezésnek nincs helye.

Az I. fokú ítéletről

Társtetteskét elkövetett rablás és bűnsegédként elkövetett testi sértés bűntettében mondta ki bűnösnek a Kecskeméti Törvényszék 2017. május 23-án D. Cs. elsőrendű vádlottat, és ezért őt, mint többszörös visszaesőt - halmazati büntetésül - 9 év fegyházra és 9 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az ügy II. rendű vádlottja, F. M. bűnsegédként elkövetett rablás és bűnsegédként elkövetett testi sértés bűntettéért, mint többszörös visszaesőt - halmazati büntetésül - szintén 9 év fegyház és 9 év közügyektől eltiltás büntetést kapott. Az ügy III. rendű vádlottját, R. J.-t társtetteskét elkövetett rablás és testi sértés bűntettérét 6 év börtönre és 6 év közügyektől eltiltásra ítélte a törvényszék.

Az ítélet ellen az ügyész a büntetés súlyosítása, míg vádlottak és védőik a minősítések megváltoztatása, téves tényállás megállapítása és enyhébb büntetés kiszabása érdekében nyújtottak be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

A bűncselekményről

2014. április 1-jén este 8:30 óra körüli időben Sz. Z. sértett Kecskeméten egy pénzváltóba ment azért, hogy nagyobb összegű eurót vásároljon, mert másnap Németországba utazott volna. A sértett Audijával leparkolt a bank előtt, majd gyalog ment a pénzváltóba. Eközben a vádlottak a III. rendű vádlott kocsijával Kecskemét belvárosában autóztak.

A sértett összesen 6.324.250 forint értékben váltott valutát, amiért 20.500 eurót kapott. A pénzzel a kocsijához indult. Ezt meglátták az arra haladó autóból a vádlottak, és úgy döntöttek, hogy a sértettet követni fogják azért, hogy a pénzt megszerezzék.

A sértett a pénzváltás után a kapott eurót a vállra akasztható táskájába tette (amiben még több értékes dolog, így egy laptop és egy mobiltelefon is volt), amit a kocsija hátsó ülésére rakott, majd elindult kecskeméti üzletébe. A vádlottak kocsival követték. A sértett a bolthoz érve leállt, a táskát bennhagyta a kocsiban, mert az a sötétített üvegen keresztül nem volt látható. A vádlottak a közelben leparkoltak, és amikor a sértett bement az üzletbe, ahol csak néhány percet akart eltölteni, az I. és a II. rendű vádlott a sértett autójához lépett.

A II. rendű vádlott kiszúrta a sértett kocsijának jobb hátsó kerekét, míg az I. rendű vádlott a könyökével betörte a jobb oldali hátsó ablakot, és kivette az ülésről a táskát. Az üzletből távozni készülő sértett észrevette mi történt, ezért hogy megakadályozza a vádlottak elmenekülését, és a táskáját visszaszerezze utánuk rohant. Azonban a két vádlott beugrott a III. rendű vádlott kocsijába, aki járó motorral várt rájuk.

A sértett is odaért a kocsihoz, belekapaszkodott a vádlottak autójába, és a közben elindított autó mintegy 30-40 méteren keresztül húzta őt a földön, A sértett még az autóba kapaszkodott, amikor a III. rendű vádlott a kocsit egy, az utca bal oldalán parkoló autó felé kormányozta. A értett attól félve, hogy nekiütközik a kocsinak, elengedte a vádlottak autóját, és arccal a földre zuhant, a vádlottak pedig elhajtottak.

A rablók Kunszentmiklósra mentek a III. rendű vádlott rokonainak házába. Közben a pénzt szétosztották egymás között egyenlő részben, a táskát pedig kidobták egy lajosmizsei tanya közelében.

A sértett a rablás során - egyebek mellett - 8 napon túl gyógyuló orrcsonttörést szenvedett. Az ellopott pénzből 24 ezer forint térült meg lefoglalással, míg a III. rendű vádlott 1.000 eurót ügyvédi letétbe helyezett a kár megtérítése érdekében.

(A szerkesztő megjegyzése: a Szegedi Ítélőtábla - és így a keol.hu is - nem hozhatja nyilvánosságra a bűnözők neveit, mert az adatvédelmi biztos szerint a köztörvényes bűnözőknek jelentős személyiségi jogaik vannak, ennélfogva komoly retorziókkal számolhat, aki közli a bűnözők bármilyen személyi adatát, különösen pedig a nevét).

Kövessen minket a Facebookon is!