Július 20. szombat, Illés
Hírek, események 2018. április 13. 11:08

Boszorkánykörökről a Wojtyla Házban

Képgaléria
Boszorkánykörökről a Wojtyla Házban
„Boszorkánykörök misztikuma, hiedelemvilága és a valóság” címmel tartott előadást pénteken a Wojtyla Barátság Központban Horváth Lászlóné „Baba”. A Kecskeméti Gombász- és Gyógynövényklub vezetőjének beszámolójából kiderült, voltaképpen mennyire áll „boszorkányság” a jelenség mögött. (Fotók: Mátyus István)

A boszorkánykör elnevezés azon középkori hiedelemből származik, hogy boszorkányok (vagy tündérek, manók) éjszaka táncot jártak, és körülöttük jelentek meg a gombák. E hiedelmek, népi történetek Európa szerte számtalan változatban fellelhetők – mondta Horváthné Terike.

A boszorkánykör (vagy boszorkánygyűrű) valójában gombák növekedése során természetesen létrejövő jelenség. A gombák szerveződésének formája, a földalatti táplálékfelvevő micéliuma sugárirányban növekszik, majd a kiindulási ponttól azonos távolságra, kör alakban, vagy ív mentén jelennek meg a termőtestek. Elsősorban erdőkben, ritkábban mezőn jelenik meg – hangzott el továbbá.

A sugárirányban, megközelítőleg azonos sebességgel növekedő gombafonalak, magasabb tápanyagtartalmú terület felé (kifelé) törekednek, és megfelelő időjárás esetén alakítanak ki termőtesteket, ezért minden alkalommal nagyobb lesz a gyűrű. Mérete a többször tíz métert is elérheti. A boszorkánygyűrűt nem is mindig gombák jelzik, a talajt fedő növényzet környezettől eltérő növekedése vagy állapota is jelezheti a gombafonalak jelenlétét – tudhatta meg egyebek mellett a Wojtyla Ház gondozottaiból verbuválódott közönség.

 

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Szegények Akadémiája