Július 20. szombat, Illés
Hírek, események 2018. április 18. 18:11

Bugacon túráztak a Porta Egyesület önkéntesei

Képgaléria
Bugacon túráztak a Porta Egyesület önkéntesei
Évek alatt hagyománnyá vált, hogy Sulyok Ferenc, a KEFAG Zrt. vezérigazgatója tavasszal, a Föld Napja alkalmából ismeretterjesztő kirándulásra invitálja a kecskeméti Porta Egyesület tagságát és önkénteseit. Ezúttal Bugacra látogatottak. (Fotók: Tódor Norbert)

A negyven fős társaságot Sulyok Ferenc köszöntötte a KEFAG Zrt. bugaci Oktatási Kabinetjében, majd Fodor Mihály erdészeti igazgató számolt be az állami erdészeti vállalatot érintő tevékenységekről és a legfrissebb számadatokról.

A KEFAG Zrt. Bács-Kiskun megye állami erdőterületeiből 56.002 hektárt kezel, ebből természetvédelmi rendeltetésű 1.602 hektár, az összes erdőterület 2,8 %-a. 

Hagyományos erdészeteik – észak-kiskunsági, bugaci, császártöltési, dél-kiskunsági – átlagosan összesen 1.000-1.200 hektáron végeznek erdőfelújítást. Az évente nevelt 15-20 millió csemete a saját felhasználáson túl a térségben gazdálkodók erdőfelújításainak és erdőtelepítéseinek szükségleteit is fedezi. Fahasználati tevékenységük során évente átlagosan 180-200 ezer nettó köbméter ipari faanyagot és lakossági tűzifát, ezen felül 10-15 ezer nettó köbméter energetikai hasznosítású biomasszát termelnek.

Vadgazdálkodási tevékenységükre a nagyobb vadászati csomagok értékesítése jellemző. 

Hagyományos tevékenységeik mellett számos közjóléti és közhasznú feladatot is ellátnak. Fenntartják és működtetik a páratlan szépségű, 62 hektáros, 14 tanösvényű Kecskeméti Arborétumot, a 26 hektáros, gazdag növény- és állatvilággal rendelkező Vackor Vár Erdei Iskolát, valamint a homoki erdőtelepítés történetét bemutató bugaci Alföldfásítási Múzeumot. Üzemeltetik a Tőserdő Kastélyt, a bugaci Bucka Szállót és Oktatási Kabinetet valamint szintén Bugacon egy vadászházat. Folyamatosan karbantartják az ismeretterjesztést és a környezeti nevelést szolgáló parkerdeiket. Az országos hírű Juniperus Parkerdészetük közreműködésével részt vállalnak a térség zöldfelületeinek kialakításában, azok fenntartásában, illetve autópálya-fásításokban is.

A KEFAG vezetőit Szabó László, Bugac polgármestere követte.

Elmondta: közel tízéves előkészítő munka eredményeként ultramodern látogatóközpont épül a bugaci Aranymonostor mellett. Az egymilliárd forintos fejlesztést megyei turizmusfejlesztési keretből valósítja meg az önkormányzat a Bács-Kiskun Megyei Turizmusfejlesztési Nonprofit Kft.-vel közösen. Az építkezés várhatóan tavasszal kezdődik, és 2019 őszéig fejeződik be.

A látogatóközpont kitörési pontja lehet nemcsak a településnek, hanem az egész térségnek. Az egykor világhíres Bugac márkanév újra divatba jöhet – hangsúlyozta Szabó László.

– Évek óta azon dolgozunk, hogy a Bugac brandet, ami néhány évtizede még jól csengett hazánkban és Európában, újra felerősítsük. Ezért indítottuk el például a Kurultájt vagy az Ősök napját. Ám az igazi lökést az Aranymonostor feltárása és annak értékes leletei adták. A projekt folytatásaként a második ütemben a Kurultáj kapcsán egy őstörténeti emlékpark megvalósítását is tervezzük, amely a hun-avar kort mutatja be. Elképzeléseink szerint a turisztikai szezon aktív időszakában az ásatásokba is bekapcsolódhatnának az érdeklődők. A harmadik ütemben kezdenék el újraépíteni a kolostort és a bazilikát eredeti méretben, korabeli technológiákkal – tette hozzá a polgármester.

A kirándulás második szakaszában az Alföldfásítási Múzeum gazdag kiállítási anyagába nyerhettek betekintést a kecskeméti vándorok.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház