Július 20. szombat, Illés
Hírek, események 2018. április 28. 17:24

Újabb keresztet mentett meg a Porta Egyesület

Képgaléria
Újabb keresztet mentett meg a Porta Egyesület
Szinte napra pontosan 170 évvel ezelőtt, 1848. április 27-én állították fel eredetileg azt a Krisztus-keresztet, melyet felújított állapotában április 28-án áldott meg dr. Bábel Balázs érsek a kecskeméti „nagy Tesco” melletti körforgalomnál. Az ünnepi eseményen megjelent továbbá Leviczky Cirill, a terület önkormányzati képviselője, Bajkó Zoltán izsáki plébános, Farkas P. József, a felújítást szervező Porta Egyesület alapítója, Borsos István kivitelező, valamint a civil szervezet aktivistái és a Wojtyla Barátság Központ népkonyhájának gondozottjai. A bensőséges alkalmat a Szent Miklós kórus minielőadása gazdagította. (Fotók: Mátyus István)

– A környékben élők figyelmeztettek, hogy e keresztet olyannyira megmarta az idő vasfoga, hogy már nem igazán méltó Isten dicsőségének hirdetésére. Alapos helyszíni szemlélődés után sürgős felújításról határoztunk, melynek anyagi bázisát a részönkormányzati keret szolgáltatta. Felkerestem Farkas P. József urat, és megbeszéltem vele, hogy a Porta Egyesület milyen konkrét segítséget tudna adni a szervezés terén – emelte ki köszöntőjében Leviczky Cirill, majd Bajkó Zoltán atya tolmácsolásában közösen felidézték a Szentírásból Krisztus keresztre feszítésének igaz történetét.

– Néhány hónapja Franciaországban az ottani liberálisok el akarták távolítani a keresztet Szent II. János Pál pápa egyik köztéri szobra mellől, aminek hírét végtelen szomorúsággal vettem tudomásul. Azonban örvendetes jel is feltűnt mostanában; kötelező lesz a kereszt kifüggesztése Bajorország valamennyi állami hivatalában – döntött a mentalitásban és lelkületben talán hozzánk legközelebb álló német tartomány kormánya, mondván: „a kereszt a keresztény-nyugati kulturális önazonosság alapvető jelképe”. Mert letagadjuk saját múltunkat, ha nem válik lehetővé feszületet elhelyezni, köztereinken felállítani. E szakrális emlék szintén Jézusra emlékeztet minket, amint feliratán is olvasható: „Annak a képe függ itt, akit a szeretet halálba vitt.” – hangoztatta Kalocsa-Kecskemét érseke mielőtt megáldotta a „nagy Tesco”-keresztet, amely „Isten irántunk való szeretetét tanúsítja, és arra hív bennünket, hogy köszönjük meg irgalmát, jóságát, ugyanakkor bennünk is legyen áldozatos lélek, hiszen e nélkül széthullik a világ”.

Borsos István izsáki kőfaragó 2005 óta támogatja két kezével, emellett anyagi hozzájárulással a Porta Egyesület keresztmentő törekvéseit, miként tette ezúttal is. Kiemelkedő munkássága elismeréseként, figyelembe véve a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye híveinek, elöljáróinak ajánlásait – méltató szavak kíséretében – festményt és elismerő oklevelet nyújtott át neki a helyszínen Farkas P. József.

– Tavaly novemberben szállítottuk a telephelyre ezt a keresztet. Amit most itt láthatunk, mintegy fél éves munka eredménye. Olyan anyagot vittünk fel rá a munkálatok során, ami ellenállóbbá teszi az időjárás viszontagságaival szemben, így várhatóan többet fog kibírni az eddigieknél. Római katolikus vallásom miatt is szívesen foglalkozom szakrális műtárgyakkal, évente egy-két ilyen kerül a kezeim közé – árulta el lapunknak Borsos István az ünnepség végén.

 

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház