Július 18. csütörtök, Frigyes
Hírek, események 2007. augusztus 16. 16:26

SZAKÁCSNAK MENJ FIAM AKKOR NEM FOGSZ ÉHEN HALNI

Képgaléria
SZAKÁCSNAK MENJ FIAM AKKOR NEM FOGSZ ÉHEN HALNI
"Szakácsnak menj fiam! Akkor sosem fogsz éhenhalni!" Ez az anyai tanács döntötte el, hogy a dohányipari technikum, vagy a kőműves szakma helyett a szakács mesterséget kezdte el tanulni Garaczi János. A Venesz József-díjas mesterszakács, a magyar szakács olimpiai válogatott trénere, a Tanyacsárda séfje 60 éves. Elismerésnek és köztiszteletnek örvend, megkapott szinte mindent díjat, amit ebben a szakmában kapni lehet.
Ennek ellenére máig megmaradt annak, aki több mint 45 évvel ezelőtt a fakanalat választotta: szerénynek de maximumra törekvőnek. Aki a vendéglátást a szó legnemesebb értelmében szolgálja. Nem tagadja: néha bizony kissé feszeng az öltönyben, jobban érzi magát a fehér köpenyben. Az ő igazi lételeme a konyha. Garaczi János 1964-ben kezdett el segédként dolgozni, 1968-ban pedig már a kecskeméti Toronyház Étterem konyhafőnöke volt. Ezután következett a Park Étterem, majd az Aranyhomok Szálloda. Beosztott szakácsként kezdett, de egykettőre séf lett. Innen egyenes út vezetett a Tanyacsárdához, amit ma már ő vezet. Huszonévesen is tucatnyi tanuló sorsát egyengette. A szakma színe-java mellette tanulta meg a fortélyokat. - Én hiszem, hogy erre a szakmára születni kell! – vallja. – Folytonos, szüntelen tanulással, nagy alázattal és elhivatottsággal maradhat alkotó séf az, aki ezt a pályát választja. - Ez volna a Tanyacsárda titka is? - A minőség, az állandóság és a vendégszeretet. 30 éve folyamatosan fejlesztjük a konyhát, és az alapanyagokban is ragaszkodunk a magas színvonalhoz. A félkész ételek divatja bennünket elkerült. Megőriztük a hagyományos ízeket, miközben az új kor új igényeit is beépítettük kínálatunkba. Nálunk ugyanazt az ízt kapja ma aki ragulevest rendel, mint tíz évvel ezelőtt. Miközben az étlapról már a korszerű táplálkozás hívei, a vegetáriánusok is könnyen tudnak választani. - Gyakran éri a magyar konyhát az a vád, hogy klasszikus ételek szűk választéka miatt nem állja meg a helyét a nemzetközi gasztronómiai kínálatban. - A magyar konyha rendkívül gazdag és sokrétű. Az éttermeken, a hazai szakembereken múlik, hogy mennyit mutatnak meg ebből a világnak. Nem ismerek még egy nemzetet, ahol annyiféle levest készítenének például, mint nálunk. Én hiszem, hogy a magyar ételeknek van helyük a nemzetközi gasztronómiában!

Kövessen minket a Facebookon is!