Július 20. szombat, Illés
Hírek, események 2018. június 6. 10:35

Bábel Balázs: „Nem fogunk lazsálni, az biztos!”

Bábel Balázs: „Nem fogunk lazsálni, az biztos!”
Aktuális egyházi ünnepeken túlmenően, a hagyományos iskolaügy és helyzetértékelés mellett ismét előkerült a kecskeméti Nagytemplom felújításának kérdése a Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsekkel készült szokásos havi interjúban.

– A 21. század embere mintha elfelejtett volna ünnepelni. A Katolikus Egyház mindig kiemeli ünnepeinek jelentőségét, a közösségekre gyakorolt pozitív hatását.

– Egyesek számára az ünnepek ideje egyenlő a szórakozás lehetőségével. Nagypéntek munkaszüneti nappá tétele kapcsán hallottam valaki szájából: „jó, mert legalább egy nappal több időnk lesz a wellnessben”. Mások a bevásárlóközpontokban töltik ilyenkor az időt. Ismerek viszont olyasvalakit is, aki már hajnalban a földjén dolgozik, és – ahogy érzékelem – mindig ezt teszi; állandóan a kertjében „bogarászik”, szöszmötöl valamivel.

– Az érsekség szervez-e papjai számára valamiféle lelki továbbképzést, nekik szóló üzenettel?

– Igen, e célt szolgálják a papi rekollekciók. Tavasszal, ősszel is szervezünk ilyeneket, területi leosztással, ám létezik megyei, illetve országos is. Ezek továbbképzések, lelki gyakorlatok is egyben. Olyan előadókat szoktam meghívni, akiknek van „mondanivalójuk”. Legutóbb Dolhai Lajos egri teológiai tanár, a Nemzetközi Teológiai Bizottság tagja tartott rekollekciót Kalocsán az összpapság számára.

– Hogyan áll az Egyház óvodai-iskolai jelentkezések dolgában?

– Tanintézményeink pedagógusai erős túljelentkezéssel szembesülnek. Fájdalommal éljük meg, ha jóravaló, tehetséges gyerekeket helyhiány miatt vagyunk kénytelenek elutasítani, de sajnos létszám tekintetében törvényileg meg van kötve a kezünk. Még kistelepüléseken sem állunk rosszul, az ottani iskoláink úgyszintén telítettek. Ott is akad bőven diákunk, ahol egyébként jelentkezők hiányában iskolákat számolnak fel.

– Hol tart a Kecskemétre tervezett új katolikus óvoda ügye?

– A vonatkozó állami pályázatot már meghirdették, konkrétumról jelenleg azonban nem tudok beszámolni. Kecskeméten az egyházmegyének nincsenek saját tulajdonú ingatlanai oktatási intézmények vonatkozásában – a piaristák e tekintetben nem tartoznak hozzánk. Csak bérleményekkel, illetve kölcsönkapott épületekkel rendelkezünk. Amennyiben sikerül pályázati forrásra szert tennünk, annak mértékéig költekezhetünk. Ez határozza meg a jövőbeni épület nagyságát, befogadóképességét is. Költségtakarékosan valósíthatjuk meg elképzeléseinket, ugyanis a kivitelezéssel nem olyan cégeket bízunk meg, amelyek egyidejűleg akár három alvállalkozót is igénybe vesznek.

– Mikor veszi kezdetét a Nagytemplom felújítása? Meddig fog tartani?

– E célra nem sikerült pályázati pénzt nyernünk. Külön köszönöm a városvezetés tízmillió forint összegű támogatását. A kupola befedéséhez szükséges rézmennyiséget már megvásároltuk; jóval a piaci ára alatt jutottunk hozzá, mert régóta partneri kapcsolatba állunk a forgalmazóval. Ez tehát megvan, ismételten köszönöm a városnak. A többi feladat viszont teljes egészében ránk marad. A kezdés nem rajtunk múlik, ugyanis előtte hallatlanul sok engedélyt kell beszereznünk; aki soha nem foglalkozott ilyesmivel, el sem tudja képzelni. Ráadásul új jogszabályok léptek életbe, amik jelentősen lassítják a munkát. Például fémrestaurációs kutatást kell végeznünk és arról tanulmányt készítenünk. Ilyen korábban nem volt! Amikor végre bele tudnánk kezdeni, életszerűtlen, akadályozó törvényeket kapunk a nyakunkba. Ezekkel hadilábon állok.

– Mi lesz a felújítás menetrendje?

– A templom csúcsától haladunk lefelé. Toronyig érő hatalmas daru dolgozik majd a főtéren. Ennek szerteágazó vonzata van; még a meteorológiai szolgálatnál is érdeklődnünk kell, milyen lesz a széljárás aznap, nehogy eldőljön a tekintélyes méretű emelőszerkezet. Óriási mozgolódást lehet majd tapasztalni a környéken, ami komoly biztonsági intézkedéseket igényel. A polgármester asszony segítségét is kértem.

– Hozzávetőlegesen meghatározható a befejezés időpontja?

– Nem fogunk lazsálni, az biztos! Állványozás tekintetében már van szerződésünk. A közbeszerzés szabályai szerint kiválasztjuk a kivitelezőket, majd hozzáfogunk. Roppant nehéz lesz! Összességében hosszabb időt vesz igénybe a felújítás, nehezen látható előre a befejezés dátuma.

– Hol végeznek nagyobb volumenű rekonstrukciós munkálatokat az egyházmegye területén?

– Ott, ahol nagy baj van! Például a hartai templomban lepecsételtük a repedést, hogy könnyebben észleljük, ha tovább nyílik a fal. A bajaszentistváni templom süllyed, ami szintén beavatkozást tesz szükségessé. Számos istenháza elérte az a korhatárt, amikor anyaga elfárad, rekonstrukcióért kiált. Némely esetben viszont egyszerű festés is elégséges, például Pálmonostrorán, ahol már zajlanak a munkálatok.

– Milyen táborozási lehetőséget kínál az Egyház idén nyáron?

– A Bugaci Lelkigyakorlatos Tábort ajánlom az érdeklődők figyelmébe. A Meszes üdülőt áruba bocsátjuk, mert egyrészt földrajzilag kiesik, emellett fenntartása rendkívül költséges, pillanatnyilag ráfizetéses. Az ebből befolyó összeget közelebbi intézmények tatarozására fordítjuk, ahol művészeti gyermekfoglalkozásokat is tartanak. A kalocsai Katona István házban egyszerű szálláshely kialakítását tervezzük; fürdő, ágy, asztal. Terveim szerint – az erdei iskolákhoz hasonlóan – ide is jöhetnének gyerekek, hogy aztán egy két-nap múlva vallási-kulturális élményekkel telve távozzanak otthonukba.

 

 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház