Július 19. péntek, Emília
Hírek, események 2018. június 13. 11:08

Rendőrt hívtak a Wojtyla Házba

Képgaléria
Rendőrt hívtak a Wojtyla Házba
Az elmúlt hetek viráglopási esetei után nem történt újabb szabálysértés, Tóth Szilvia címzetes őrnagy „csupán” előadást tartott szerdán a Wojtyla Barátság Központban. A Kecskeméti Rendőrkapitányság alosztályvezetője néhány „kulisszatitokról” is lelibbentette a fátylat. (Fotók: Mátyus István)

Kecskeméten egy épületben működik a városi és megyei rendőrkapitányság, ezért a megyeszékhely rendőreire sokszor több feladat vár, mint amire kisebb településeken szolgálatot teljesítő társaik számíthatnak – kezdte beszámolóját Tóth Szilvia.

A tavalyi év bűnügyi statisztikáit elemezve elmondta, 2017-ben a korábbiakhoz képest nem történt több bűncselekmény és a felderítési arány is lényegesen jobban alakult, mint a megelőző években. Kecskemét rohamos tempóban fejlődik, a bűnesetek száma viszont nem emelkedik ilyen mértékben, habár „régebben némelykor akadt dolgunk a más országrészekből érkezettekkel”.

A rendőrség alosztályvezetője arra is felhívta a figyelmet, hogy „a jogszabályi keretek sem mindig megfelelőek, nem mindenkor segítik a bűnüldöző szervek munkáját”, ezért gyakorta úgy tűnik, mintha a rendőrség nem tenne semmit, holott ez nem felel meg a valóságnak.

– További nehézséget jelent a déli határszakasz fokozott rendőri védelme, melynek okán sok kollégám rendfenntartó feladatokat lát el a határkerítés mentén. Őket a bordó sapkás készenléti rendőrök helyettesítik – tette hozzá Tóth Szilvia.

Végezetül néhány jótanáccsal is szolgált hallgatóságának a címzetes őrnagy. Pénzünket és iratainkat külön tárcában tartsuk, hogy lopás esetén csökkentsük a veszteség mértékét. Lehetőleg forgalmas, jól kivilágított útszakaszokat vegyünk igénybe, hogy szükséghelyzetben segítséget tudjunk kérni. Biztonsági szempontból javasolt a járda középső részének használata, részint mert kisebb eséllyel történhet gázolásos baleset, másrészről jobban elkerülhetők az „olasz módszerrel” történő rablásos bűncselekmények vagy kapualji fosztogatások – fogalmazott.

Az előadó egy tévhitet is eloszlatott. 14 év alatti elkövetőkkel szemben az életellenes bűncselekményeket leszámítva ugyan valóban nem indítható büntetőeljárás, azonban gyermekvédelmi intézkedések történhetnek, ami súlyos következményeket vonhat maga után.

A kecskeméti kerékpárutak nyomvonalának tervezésénél, közlekedési táblák kihelyezése előtt sajnálatos módon az önkormányzat nem kéri ki a rendőri szervek véleményét – derült ki egy kérdésre adott válaszból –, „pedig mi szívesen megosztanánk a tapasztalatainkat az illetékesekkel”.

Hiány mutatkozik helyszínelőkből, ezért érnek ki sokszor késve a rendőrök a bűncselekmények helyszínére – hangzott egy másik felelet.

 

 

 

 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Szegények Akadémiája