Július 18. csütörtök, Frigyes
Hírek, események 2008. február 4. 12:25

Egy szakácsverseny előkészületei

Egy szakácsverseny előkészületei
Domokos József gyakorlati oktatás vezető és a Bocus d'Or verseny kecskeméti elődöntőjének szervezője nyilatkozott lapunknak az elmúlt héten megrendezett, városunk szempontjából nagy sikert hozó verseny előkészületeiről. Hogyan sikerült rávenni a szervezőket, hogy a kecskeméti vendéglátó-ipari iskolába szervezzék az elődöntőt, vagy ők keresték meg Önöket?
Varga Károly olimpiai és világbajnok szakács, a mesterképző zsűri elnöke, iskolánkban végezte tanulmányait. Ismeri iskolánk adottságait, és megkeresett minket, hogy megszerveznénk-e ezt a versenyt. Én természetesen igent mondtam, így felvette a kapcsolatot a Magyar Szakács Szövetséggel, akik hivatalosan is megkerestek bennünket, hogy elvállaljuk-e a szervezést... A lebonyolításhoz csak a helyet és az eszközöket kellett biztosítanunk, és egy minimális és alapvető nyersanyagszükségletet, mint liszt, cukor, étolaj, ízesítők, a többit a versenyzők hozták, amelynek fő szempontja volt, hogy a nyersanyagot nem lehetett előre megmunkálni, hanem ott helyben kellett elkészteni, amelyre 5 óra állt rendelkezésre. Egyedül a pácolás volt megengedett, mert ezzel az eljárási folyamattal a hús szöveteit már napokkal előre elő kell készíteni, elérve így a megfelelő ízhatást, valamint állagot, hogy ne legyen rágós. A szeletelés, és a készítés egyéb módozatai nem volt engedélyezett. Követelmény volt még, hogy megfelelő zöldség főzelék alapból készítsék el a főzeléket, de nem a magyaros jelleggel, hanem a francia konyha elvárásainak megfelelően, a hús pedig vad, hal vagy szárnyas lehetett és az ehhez megfelelő köreteket kellet nekik produkálni. Ez egy nemzetközi trend kiírása a Bocus d'Or Hungary versenynek, amelyet további fordulókon is követni fognak, ezzel felkészülve a Norvégiában megrendezésre kerülő nemzetközi versenyre, hogy az ottani feltételekre már itthon rákészülhessen az a két fős csapat, amely hazánk színeit képviselik majd. Hogyan készültek a versenyre? Kellett-e valamilyen fejlesztést végezni, vagy már minden feltétel adott volt? Szerencsénkre a feltételek adottak voltak. Minimális fejlesztést végezhettünk volna, de nem abba az anyagi helyzetben van az intézmény, hogy ezt most megengedhette volna magának. Minden egyes tanüzemünknél azt lehet mondani, hogy rozsdamentesek az eszközök, és a hely nagysága is kellő mértékű volt. Egy tankonyhában 12 tanuló tud egy nappali foglalkozás keretén belül dolgozni. Esetleg megfelelő lávakősütőt, vagy grillezőt kellett volna beszereznünk, mert bár ezekkel is rendelkezünk, de nem hordozható típussal. A legkorszerűbb gépekkel vagyunk felszerelve, például egy olyan gőzpárolóval, amellyel sok munkahelyen még nem dolgoznak, de itt a gyerekek már ezek használatát is elsajátíthatják. Például, az iskolánk nagyon jó kapcsolatban van Villingennel, ahol tanulóink nyári gyakorlatukat töltik. Például egy gyakornokunk kint is találkozott ezzel a típusú gőzölővel, és önállóan, előzetes engedély nélkül használta, amiért rászólt a vezető, mivel egy igen drága eszközről van szó, de mikor megtudta, hogy tanulónk a képzés során már megismerte a gép működését, akkor az teljesen más megítélést jelentett feléje. Zökkenőmentesen zajlott le a rendezvény? Milyen tapasztalatokkal szolgált? A magyar szakácsszövetség elnöke és a zsűri az eddigi elődöntők tapasztalatai alapján az egyik legjobb feltételeket biztosító helyszínnek minősítették a kecskeméti intézményt. Az eszközállomány, gépek, berendezések, mind korszerűek voltak. Már előzetesen Siófokon megtekintettük a versenyt, hogy lássuk, milyen igényeket támaszt majd intézményünk felé. Próbáltuk felmérni, hogy milyen esetleges fejlesztéseket kel még végezni, de örömmel mondhatom, hogy minden adottságunk meg volt az elődöntő fogadásához és lebonyolításához. 8 csapatra számítottunk, de 11 érkezett - ez a szám az eddigi helyszínekhez képest a legtöbb. Mivel az iskola területén egy másik tanüzemben el tudtuk helyezni a versenyzőket, így ez sem jelentett fennakadást. Milyen hozadéka lehet az intézmény számára egy ilyen rangos verseny lebonyolításának? Távlatokban nézve nagyon nagy. A tanulók is jelen voltak, és láthatták a felnőtt mestereket dolgozni, amely példamutató értékű lehet a számukra. Aki a szakács szakma művelésére teszi fel az életét, annak felbecsülhetetlen értékű tapasztalatot és élményt jelent látni, hogyan dolgoznak a mesterszakácsok. Az Európai Uniós csatlakozás következtében a megfelelő szakképesítéssel és nyelvtudással külföldön is szabadon vállalhatnak munkát. Élő munka folyamán látták az események lebonyolítását, megtanulták a különböző tálalási kultúrákat, amelyeket nemzetközi trendek szerint értékelt a zsűri. Értékelni tudták a különböző elkésztési módozatok okait. Például miért nem főzték, hanem gőzölték a zöldségeket, amely az egészséges táplálkozás szempontjából is nagyon fontos, mert az értékes ásványi anyagok benne maradnak a termékben. Lesz-e más verseny is a közeljövőben az intézményben? Évente megrendezzük a Széchenyi szakközép iskolai versenyt, amelyre a Budapestről, Szegedről, Siófokról hívunk meg iskolákat vetélkedni. Amelyen az alapanyagot egy árukosár jelleggel kapják meg a résztvevők, ezzel is próbáljuk a tanulókban lévő kreativitást felkelteni és fejleszteni. A kosárban található alapanyagokból adott időre kell egy 4-5 fogásos menüt összeállítaniuk, és ezekhez a cukrászok készítenek desszertet, amelynek harmonizálnia kell az ételekhez. Az így elkészült fogásokat a tanulók fel is szolgálják. Minden évben Kalocsával, Bajával és Kiskunhalassal közösen megrendezésre kerül a Bács-Kiskun Megyei szakmunkásképző versenyt. Négy évente mi adunk ennek otthont. Idén április elején Kiskunhalason lesz. Ezeken a versenyeken is egy csapatba két személy tartozik, az egyik egy már az életbe kikerült, végzett szakács, aki már egy-két éves tapasztalatát tudja megméretni. A másik tag egy szakmunkás, aki pedig az idősebbtől ilyen módon is elleshet új technikákat.

Kövessen minket a Facebookon is!