Július 19. péntek, Emília
Hírek, események 2018. június 13. 23:49 | Szerző/forrás: keol.hu

A kecskeméti Sikó Dezső, a Bolyai Gimnázium fizika szakos tanára Ericsson-díjat kapott

A kecskeméti Sikó Dezső, a Bolyai Gimnázium fizika szakos tanára Ericsson-díjat kapott
A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Felolvasótermében adták át az „Ericsson a matematika és fizika népszerűsítéséért", illetve az „Ericsson a matematika és fizika tehetségeinek gondozásáért" díjakat. A kecskeméti Sikó Dezső, a Bolyai János Gimnázium fizika szakos tanára is a díjazottak között volt.

Az Ericsson Magyarország 1999-ben alapította meg a díjat azzal a céllal, hogy hozzájáruljon a magyar természettudományos alapképzés magas színvonalának fenntartásához, illetve emeléséhez. A díjat olyan matematikát és/vagy fizikát oktató pedagógusoknak ítéli oda a kuratórium, akik elismerten sokat tesznek tantárgyuk megszerettetéséért és a tehetséggondozásért.

Az MTA Felolvasótermében tartott díjátadó különlegességét az adta, hogy idén 20 éves az Ericsson-díj. Éry Gábor, az Ericsson Magyarország vezérigazgatója ünnepi köszöntőjében arról beszélt, hogy olyan korban élünk, amikor a díjazottak tanítványaira nagyon fontos szerep hárul, hiszen a világban kommunikációs forradalom zajlik, majd reményének adott hangot, hogy a fiatalság felelősséggel fog élni a megszerzett tudással.

Niclas Trouvé, Svédország budapesti nagykövete az álhírek és az áltudományok elleni harc fontosságáról elmélkedett hosszasan, és Ferenc pápa vonatkozó gondolatait idézte, aki bűnnek nevezte a fake news-t. A megnyitó részeként - Borbély Zoltán beszédét követően - levetítették az elmúlt 20 év legjobb, a díjazottakat bemutató kisfilmekből készült válogatást - természetesen a diákok tolmácsolásában.

Az „Ericsson a matematika és fizika népszerűsítéséért" díj azok előtt tiszteleg, akik a matematika és a fizika iránt kevésbé érdeklődő diákokkal igyekeznek megszerettetni e tárgyakat, ami talán még nagyobb kihívás, mint a kiemelt tehetségek oktatása.

A fizika népszerűsítéséért díjat Sikó Dezső és Filep Doina Otília, a Megyaszói Mészáros Lőrinc Körzeti Általános Iskola tanára kapták 2018-ban.

 

Sikó Dezső a Kecskeméti Bolyai János Gimnázium pedagógusa. Folyamatosan szervez szakköröket, rendezvényeket, tanulmányi kirándulásokat, emellett számos didaktikai eszközt készített. A környezeti és energetikai összehasonlító méréseivel számos tanulónak adott lehetőséget a digitális technika alkalmazására, drónok és robotok felhasználására. Tanítványaival rendszeresen vesz részt fizikaversenyeken.

Kövessen minket a Facebookon is!