Július 19. péntek, Emília
Hírek, események 2018. június 19. 11:37

Magyaros ízek a város legrégebbi étterméből

Képgaléria
Magyaros ízek a város legrégebbi étterméből
Városszéli fogadónak épült 1887-ben, kisebb-nagyobb megszakításokkal folyamatosan működik. Vados Csaba tizenhárom éve főzi a város egyik legfinomabb csontlevesét Kecskemét legrégebbi autentikus éttermében, a Kisbugaci Csárdában. Az üzletvezető egyik kedvenc „hobbija” a jótékonykodás, melyet immáron hosszú évek óta előszeretettel gyakorol a Wojtyla Barátság Központ vonatkozásában. Kedden ismét elkápráztatta a népkonyha szegényeit, mégpedig százhúsz adag házi jellegű, „kézműves” vegyes pörkölttel, főtt burgonya körettel. Az adomány pontban fél 12-kor lépte át a szociális intézmény küszöbét, kezdődhetett az ebédosztás. (Fotók: Tódor Norbert)

– Minek köszönhető a siker? – kérdeztük Vados Csabától.

– A város minden rétege jár ide, akik szeretik a magyaros vendéglátást és ételeket. A magyar konyha legnépszerűbb fogásai egytől egyig megtalálhatók. Az ízekhez sokan kellemes emlékeiket, a gyerekkorukat társítják, ami mindig segít, hogy otthonosan érezze magát a vendég. Jó társaságban, finom ételekkel könnyebben telik az idő. A gasztronómiai örökséget őrizni kell, de ma már nem hagyhatjuk ki a natúr húsokat, salátákat sem a kínálatból, hiszen igény van a reform ételekre is. Alapvetően természetesen az autentikus ízek csalogatják be a vendégeket.

– Milyen gasztronómiai hitvallás áll egy hagyományos csárda-jellegű étterem mögött?

– A magyaros gasztronómia egyik fontos pillére, hogy egyszerre legyen változatos és kreatív, ugyanakkor tradicionális és házias. Ismerve a magyar étrend jellemzőit, legfontosabb alapanyagait és konyhatechnológiai eljárásait, fontos ötvözni a mai kor igényeivel is. Akad olyan vendégünk, aki még soha nem nyitotta ki az étlapot, csak megérkezik, leül, elmondja, mit enne, és mi ajánlunk neki kedvére valót.

– Milyen rendezvényeket hoznak tető alá az étteremben?

– Ünnepeltek már nálunk születésnapot, névnapot, lakodalmat, keresztelőt, ballagást, házassági évfordulót. Az otthonosság, a mama főztjére hasonlító fogások, a sok ismerős arc azt érezteti a vendéggel, hogy nyugodtan hátradőlhet. A magyaros ételekhez és helyi ételkülönlegességekhez a hagyományos cigányzene ad megfelelő hangulatot.

– Ilyen sok rendezvényhez helyre is van szükség…

– Szerencsére nem vagyunk hely szűkében. Az épület felújítása során megtaláltuk az 1887-es pincét is, amit az idők során befalaztak. Ma az eredeti helyén kialakított, rusztikus stílusú pincénkben működik a különteremként használt pince-borozó, ahol tájjellegű borokkal várjuk vendégeinket. A teraszunkat nyáron szívesen veszik birtokba baráti társaságok, akik hangszerekkel, örömzenéléssel, rögtönzött műsorokkal szórakoztatják magukat és bennünket is. Közben esznek, isznak, jól érzik magukat. Szerintem ennyi a titok.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Adományok Wojtyla Ház