Július 19. péntek, Emília
Hírek, események 2018. június 20. 11:03

Gyenes István tartott előadást a Wojtyla Házban

Képgaléria
Gyenes István tartott előadást a Wojtyla Házban
A Gyenes Kertészet tulajdonosa szóba hozta családi indíttatását, mesélt pályafutásáról és „szakmázott” is szerdán a Wojtyla Barátság Központban, ahol a népkonyha gondozottai hallhatták beszámolóját ebédosztás előtt. (Fotók: Mátyus István)

– Kertészetünket édesapánk, idősebb Gyenes István alapította 1929-ben. Öten vagyunk testvérek, de mindannyian külön-külön, szakosodva kertészkedünk. Legidősebb gyerekként a családi hagyományt követve már elhivatottságként tekintettem a növények világára. Életcélként tartom számon a virágok tiszteletét, melyek a sok-sok elfoglaltság mellett boldogságot hoznak az életembe, komoly örömforrást jelentenek számomra. Igaz a mondás: „Aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet” – kezdte bemutatkozását a jeles kecskeméti szakember.

A növénytermesztés 24 órás szolgálat. A virág csak akkor szép, ha mindent megkap, amire szüksége van. Legfontosabb a talaj minősége, utána hogy százszázalékos palánta kerüljön a földbe. Harmadik szempont a tápoldatozás és a rendszeres öntözés. A helyhez kell megfelelő növényt választani. Más-más virágot ültetünk napos, félárnyékos és árnyékos területre – hangoztatta Gyenes István, aki a növényegészségügyi problémákról szólva hozzátette: „Tele vagyunk bogárral. A hatékony vegyszereket uniós szabályokra hivatkozva kivonták a forgalomból. Ezek Szerbia felől kerülnek be az országba – feketén. Megbízhatóságuk, tisztaságuk ennél fogva meglehetősen kétséges”.

A Gyenes Kertészetben termesztett virágok nagyjából fele helyben talál gazdára, harminc százalékuk úgynevezett „külső beültetés”, vagyis vidéken értékesítik, a forgalom húsz százaléka viszonteladóktól származik.

Gyenes István elcsukló hangon számolt be arról, hogy tavaly ilyenkor mekkora kárt okoztak nála az egyenként 2-4 centiméteres, 170-200 km/órás sebességgel becsapódó jégdarabok, ráadásul pont a születésnapján. Hatezer négyzetméter üvegfelületet kellett pótolnia.

A hit, alázat, szorgalom, becsület hosszú távon megtérül, ebből adódóan kevés olyan virágkereskedés akad az országban, amely a miénkéhez hasonló áruválasztékkal dicsekedhet – mondta a szakember.

 

 

 

 

 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Szegények Akadémiája