Július 19. péntek, Emília
Hírek, események 2018. június 25. 20:24 | Szerző/forrás: keol.hu

Ismét repülőgépeket „gyártanak” Bács-Kiskunban

Ismét repülőgépeket „gyártanak” Bács-Kiskunban
Harmadszor röppen fel a hír, hogy repülőgépeket gyártanak majd sorozatban Kecskemét közelében.

Első alkalommal Ballószögön, ahol 2005-ben a Corvus Aircraft Kft állt elő a repülőgépgyártás ötletével. Ennek a sorozatnak egy Corvus lezuhanása - két áldozattal - vetett véget 2007-ben. Majd 2014-ben jött a Magnus Aircraft: az ő repülőjük idén zuhant le Pécs-Pogányon, az áldozatok száma szintén kettő volt.

Az új "repülőgépgyár hír" viszont idén rajtolt: új gyártócsarnokot építenek műrepülőgépek gyártásához Jakabszálláson. Ahol a világ első acél-karbon rácsszerkezetű anyagból készült egyszemélyes repülője készül majd.

Az Irinyi terv részeként a kormány mintegy 250 millió forint támogatást adott a Genevation Aircraft Kft.-nek új repülőgép prototípusainak kifejlesztésére és sorozatgyártására - írta meg az autopro.hu. Az új repülőgéppel Besenyei Péter, a legeredményesebb magyar műrepülő pilóta tartott még áprilisban bemutatót Jakabszálláson.

Az új sportrepülőgép mindent tud, amit manapság egy világszínvonalú műrepülőgépnek tudnia kell, így minden remény adott ahhoz, hogy a világpiacon is megállja a helyét - mondta el a bemutatón a Genevation Aircraft Kft. társtulajdonosa, Skultéty Tamás.

A fejlesztés következő részeként a vállalkozás mintegy tízmilliárd forint értékben épít majd fel új kompozit gyártócsarnokot.

 

Az  MTI összeállítása szerint a Genevation Aircraft Kft.-t 2010-ben alapították, a jegyzett tőkéje 350 millió forint. A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a 2016-os évet nettó 32,7 millió forint árbevétellel zárta. A cég dolgozóinak létszáma 24. A társaság adózott eredménye a 2015-ös üzleti évben mínusz 36,6 millió forint, míg 2016 végén mínusz 25,3 millió forint volt.

Kövessen minket a Facebookon is!