Július 19. péntek, Emília
Hírek, események 2018. szeptember 6. 21:46 | Szerző/forrás: keol.hu

Kopjafát állított dr. Svébis Mihály és Rideg László Erdélyben

Kopjafát állított dr. Svébis Mihály és Rideg László Erdélyben
Rideg László, a Bács-Kiksun Megyei Önkormányzat elnöke és a dr. Svébis Mihály, a megyei kórház főigazgatója a Hargita megyei Nyergestetőre látogattak, ahol ünnepi megemlékezés keretében a székely honvédők tiszteletére kopjafát állítottak.

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat és a Bács-Kiskun Megyei Kórház elhivatott, lelkes orvos csapata évről-évre komplex, átfogó szűrővizsgálatokat szervez Erdélyben. Az idei, őszi szűrést Kovászna megyében, Szentkatolna településen végzik szeptember 3-7-ig.

EKG, neurológiai, reumatológiai, sebészeti, belgyógyászati, radiológiai, urológiai, bőrgyógyászati, nőgyógyászati, fül-orr-gégészeti és gyerekgyógyászati vizsgálatok állnak a szentkatolnai és a környező települések egészségi állapotukra kíváncsi lakosainak rendelkezésére.

Az évente megszervezett szűrővizsgálati program óriási segítség az erdélyiek számára, mivel Romániában nincs hatékony lakossági egészségügyi felmérés.

Rideg László, a megyei önkormányzat elnöke és a dr. Svébis Mihály, a megyei kórház főigazgatója szeptember 5-én, szerdán a hargita megyei Nyergestetőre látogattak, ahol egy ünnepi megemlékezés keretében a székely honvédők tiszteletére kopjafát állítottak.

Nyergestető az 1848-49-es forradalom és szabadságharc egyik utolsó székelyföldi színhelyeként ismert: 1849. augusztus 1-jén Gál Sándor tábornok Tuzson János alezredes vezetésével 200 honvédjére bízta a szoros védelmét. A székelyek élet-halál harcot vívtak az osztrák és orosz csapatokból álló ellenséges hadsereg ellen, de a kisszámú székely hadsereg önfeláldozó küzdelme ellenére vereséget szenvedett.

A csata helyszínén - mely ma már zarándokhelynek számít - emlékoszlop őrzi a csatában elesett székely hősök emlékét. Az emlékművel átellenben, az erdő szélén lévő területen, egy tömegsírba hantolták el akkor az ütközet áldozatait, akiknek emlékét többek közt számtalan kisebb-nagyobb fa- és vaskereszt, valamint számtalan kopjafa őrzi.

Kövessen minket a Facebookon is!