Július 19. péntek, Emília
Hírek, események 2018. szeptember 11. 21:21 | Szerző/forrás: Petőfi Népe

Megújult a Kígyósi Csárda keresztje

Képgaléria
Megújult a Kígyósi Csárda keresztje
Tegnap ünnepélyesen is felavatták az 52-es főút mentén, a fülöpszállási Kigyósi Csárda melletti téren álló – közelmúltban felújított – keresztet. Szent Kristóf, az utazók védőszentje tiszteletére 2006-ban állították fel a szakrális tárgyat, mely az elmúlt években megkopott, az időjárás viszontagságai nyomot hagytak rajta. (Fotók: Tódor Norbert)

Az ünnepségen elsőként Farkas Pál, a Porta Egyesület munkatársa köszöntötte a vendégeket. Hodován László, a Kigyósi Csárda tulajdonosa elmesélte, hogy az ötletet Farkas P. József, a Porta Egyesület alapítója adta. Kecskemét és Solt között ugyanis az 52-es főút mentén egyetlen kereszt sem található. Az úton pedig nap mint nap autók, kamionok százai haladnak át, balesetekből is bőven kijutott már. Így jött az ötlet, hogy Szent Kristófnak, az utazók védőszentjének állítsanak emléket. A kereszt időközben kisebb zarándokhely is lett; Halottak Napján gyertyák sokasága ég rajta.

Gubacsi Gyula, Fülöpszállás polgármestere hozzátette: a település számára fontos minden szakrális emlék, így ez az útszéli kereszt is. Bár a csárda Fülöpszállás területén van, Solt határa pontosan az étterem mellett húzódik el, így a kereszt valójában már Solt területén fekszik. Ettől függetlenül magukénak érzik.

Farkas P. József, a Porta Egyesület nevében elmondta: az elmúlt években 88 keresztet újítottak meg, hogy méltán hirdessék Isten dicsőségét.

A rendezvényen részt vett még dr. Fekecs Dénes őrnagy, az izsáki rendőrőrs parancsnoka, valamint Pigniczki Csaba, a Kiskunsági Nemzeti Park területi felelőse is.

A kereszten több helyen megtelepedett a moha, Krisztus korpusza eloxidálódott és a betűk is megkoptak. A keresztet ezúttal is Borsos István izsáki kőfaragó mester újította fel.

 

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház