Július 19. péntek, Emília
Hírek, események 2018. november 28. 10:51 | Szerző/forrás: keol.hu

Mindkét református iskola kiemelkedően szerepelt a Bolyai Anyanyelvi Csapatversenyen

Mindkét református iskola kiemelkedően szerepelt a Bolyai Anyanyelvi Csapatversenyen
Kiváló eredményeket értek el a Kecskeméti Református Általános Iskola és a Református Gimnázium diákjai is a 2018. évi Bolyai Anyanyelvi Csapatverseny megyei fordulójában. Egy-egy csapatuk is első lett a kategóriájában, több csapatuk pedig előkelő helyen végzett. (A felső fotón a Kecskeméti Református Általános Iskola helyezéseket elért diákjai és felkészítőik láthatók.)

A Bolyai Anyanyelvi Csapatversenyen már nem első alkalommal vesz részt a Kecskeméti Református Gimnázium, hiszen a 2017/18-as versenyen szintén a körzeti forduló első helyén végzett, így az országos döntőbe jutott egy hetedik osztályos csapat. Ezt a teljesítményt ismételték meg idén azok a nyolcadikos diákok (Gaszner Borbála, Kis-Juhász Eszter, Nagy Nóra Réka, Provics Lilla), akik tavaly is indultak a versenyen, és a körzeti fordulóban szintén szép eredménnyel zártak.

A verseny nagyon népszerű a diákok körében, hiszen a nemcsak az anyanyelvi kompetenciákat, a nyelvtani tudást, a helyesírást, a szókincset teszi próbára, hanem a közös munka örömét is jelenti. Ugyanakkor csapatban dolgozni, időre teljesíteni külön kihívás, hiszen hiába a tudás, ha nincs megfelelő feladatmegoldó stratégia, ha nem sikerül összehangolni a közös munkát.

 

Az idei győztes csapat tagjai is munkamegosztással dolgoztak, felosztották egymás között a feladatokat, majd ellenőrizték egymás munkáját, így sikerült elérniük ezt a kimagasló teljesítményt.

A versenyzés akkor is jó játék, ha tudjuk, hogy nem leszünk az elsők között. Ha mégis, a közös fejtörés, végül az együttesen létrehozott megoldások sikere óriási motiváció a későbbi tanulmányok során.

 

Ha több versenyző egy csapatban adja össze tudását, ismereteit, egymás megbecsülése, tisztelete fokozódik, s ez majd az osztályközösség kohézióját is növeli.

A kreativitás gyermekkorban fejleszthető a legjobban. Azért nevezzük be tanítványainkat rendszeresen a Bolyai Anyanyelvi Csapatversenybe, mert olyan feladatokkal találkoznak itt, amelyek kreatív megoldásokat várnak. Ez a képesség a XXI. században megkerülhetetlen. Szüksége lesz rá gyermekeinknek. A minden évben felvállalt csapatverseny sok feladata túlmutat a tanórai anyagokon: szójátékok, szinonimafeladatok, titkosírások megfejtése, szólások és közmondások értelmezése, költői képek felismerése és számos más feladat várja a diákokat harmadik osztálytól nyolcadikig. A tesztlap kitöltése nagy kreativitást és szókincset igényel.

Idén iskolánk egyik hetedik osztályos csapatának közös felkészülését siker koronázta: bejutott az ORSZÁGOS DÖNTŐBE!

Pablo Casals szavai útmutatásul: "Arra ne legyetek hiúk, hogy tehetségesek vagytok. Ezt ugyan nem magatoknak köszönhetitek, nem ti alkottátok meg magatoknak. Csak az számít, hogy mire juttok a tehetséggel. Az adottságra nagyon vigyázzatok, nehogy eltorzítsátok vagy eltékozoljátok, amitek van! Dolgozzatok, állandóan csak dolgozzatok és tápláljátok a talentumot!"

(Szondiné Asztalos Éva)

A Kecskeméti Református Általános Iskola eredményei a a 2018. évi Bolyai Anyanyelvi Csapatverseny megyei fordulójában:

6. évfolyam

Csapatnév: Csillámlámák, 6. hely. Csapattagok: Faragó Júlia, Lénárt Eszter, Mezős Róza, Vécsy Virág. Felkészítő pedagógus: Dr. Babiczkiné Pellikán Krisztina.

7. évfolyam

Csapatnév: Nyelvművelők, 1. hely. Csapattagok: Baranyi Zsófia, Somogyi Kata, Talmácsi Janka, Tettey Roberta. Felkészítő pedagógus: Szondiné Asztalos Éva, aki a legeredményesebb kecskeméti általános iskolai csapat felkészítő pedagógusa elismerést is megkapta.

Csapatnév: Nyelvőrök, 4. hely. Csapattagok: Hamza Máté Zsolt, Szabó Ambrus Marcell, Szentesi Nóra,Végh Lilian. Felkészítő pedagógus: Szondiné Asztalos Éva.

8. évfolyam

Csapatnév: Szecsuánisíncsiszolósárkányok Egyesülete, 2. hely. Csapattagok: Balázs Anna, Jeszenői Sára, Stróbl Anita Anna, Veress Kinga Kincső. Felkészítő pedagógus: Almási Pálné.

 

Csapatnév: Tokás Tapírok, 3. hely. Csapattagok: Mádai Botond, Pusztai Zalán, Rózsa Levente, Szabó Georgina. Felkészítő pedagógus: Almási Pálné

Kövessen minket a Facebookon is!