Április 25. csütörtök, Márk
Hírek, események 2019. január 10. 11:30

Mentsünk életet! – Újraélesztési bemutatót tartott a Vöröskereszt a Wojtyla Házban

Képgaléria
Mentsünk életet! – Újraélesztési bemutatót tartott a Vöröskereszt a Wojtyla Házban
Az életben tartáshoz nem elég pusztán lélegeztetni. Keringésleállás esetén, ha van defibrillátor-pont a közelben, ha nincs, az alapszintű újraélesztés jelent egyetlen esélyt a túlélésre – hangsúlyozta Lipóthné Komjáti Andrea, a Magyar Vöröskereszt Bács-Kiskun Megyei Szervezetének igazgatója a Wojtyla Barátság Központban tartott minitanfolyamon. (Fotók: Mátyus István)

– Mindnyájunkkal előfordulhat, hogy hirtelen rosszullét, összeesés vagy baleset kapcsán segítséget kell nyújtanunk. Ilyen esetekben az úgynevezett BLS – felnőtt laikus alapszintű újraélesztés –  lépéseit kell követnünk, ha ismerjük azokat. A művelet célja: visszahozni az illetőt a klinikai halál állapotából. Egy dolog azonban biztosan káros: ha nem csinálunk semmit és közömbösek vagyunk. A segítség is csak akkor hasznos, ha legalább néhány alapszabállyal tisztában vagyunk – mondta a népkonyha gondozottjainak a Vöröskereszt helyi vezetője.

Első lépés a bajba jutott megszólítása. Hangosan kérdezzük meg a beteget: „Jó napot kívánok! Mi történt? Jól van?”. Amennyiben nem kapunk választ, a válltájék óvatos megrázásával vizsgálhatjuk, a beteg él-e, illetve eszméleténél van. Amennyiben nem kapunk semmilyen választ, az illető bizonyosan eszméletlen – folytatódott a bemutatóval egybekötött előadás.

Majd kérjünk segítséget, hívjunk mentőt a 104-es telefonszámon. A légút-felszabadítás során a jól látható idegentesteket, hányadékot távolítsuk el, a fej kíméletes hátra hajtásával, az álkapocs előre emelésével biztosítsunk átjárható légutakat – hangzott a következő lépés. Utána:

Hajoljunk a beteg fejéhez, és 10 másodpercig figyeljük a beteg mellkasának mozgását. Nézzünk, hallgassunk, érezzünk! Láthatjuk a mellkas mozgását, hallhatjuk a légzés hangját és érezhetjük a kilélegzett levegő melegét. Legalább két légzést kell észlelnünk.

Légzés hiányában nem lehet hatásos keringése a betegnek, így azonnali mellkaskompressziót kell alkalmazni – egymás után 30-szor.

A légzés pótlására két befújás következik; mintegy 400-500 ml levegőt fújunk a beteg szájába vagy orrába. Befújásnál figyeljük a mellkas emelkedését és süllyedését. Ha nem tudjuk lélegeztetni a beteget, ellenőrizzük, nem hagytuk-e ki valamelyik lépést, elvégeztük-e a légút felszabadítását. Sikertelen lélegeztetés esetén a mellkaskompressziót mindenképpen folytatni kell!

Végezzünk folyamatosan 30 mellkaskompressziót, 2 befújást, míg meg nem érkezik a mentőautó. Ha van segítőtárs, 1-2 percenként váltsuk egymást, mert az elsősegélynyújtó nagyon hamar kifárad.

Az életmentés fortélyait csak gyakorlatban lehet elsajátítani, az egyes elemeket is sokáig kell gyakorolni. Mind szélesebb körben az élőhöz hasonló műanyagfigurák állnak rendelkezésre az újraélesztés elsajátításához. Szánjunk rá időt, mert bármikor kerülhetünk vészhelyzetbe – figyelmeztetett az előadó.

 




 

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Szegények Akadémiája