Április 25. csütörtök, Márk
Hírek, események 2019. január 14. 11:28

Oskolás János könyvbemutatót tartott a Wojtyla Házban

Képgaléria
Oskolás János könyvbemutatót tartott a Wojtyla Házban
Az egyre ismertebb kecskeméti költő, Oskolás János bemutatta legfrissebb, hetedik kötetét a Wojtyla Barátság Központban. A hétfő délelőtti, komoly érdeklődés övezte „Szegények Akadémiája” rendezvény során több költeményt is hallhattak az előadótól a népkonyha gondozottjai, akiket végül egy-egy, a szóban forgó „Akkor vagyok boldog, ha tudok szolgálni” című verseskötettel is megajándékozott a szerző. (Fotók: Mátyus István)

„…Oskolás János Kecskemét „modern” népköltészetének egyik reprezentánsa. Azt a népi világot hordozza magában, amelybe beleszületett, ám amely világ már évtizedek óta nem létezik. Ő egy ösztönös alkotó, aki ha néhány évtizeddel korábban látta volna meg a napvilágot, valószínű, hogy kiváló nótafa lett volna. Mivel igen kedvesen, derűsen és könnyedén faragja a rímeket, lehet, hogy kiváló lakodalmas vőfély lett volna belőle, aki igen megbecsült alakja volt egykor a paraszti társadalomnak. Csodálatra méltó benne az, hogy volt ereje kiemelkedni abból a nehéz társadalmi helyzetből, amely a tragikus családi sors következménye volt. Példamutató lehetne sokunk számára, akik gyakran semmiségek miatt panaszkodunk. Többen is emlékszünk, milyen boldog volt Jánosunk, amikor megkapta a kis bérlakását. Gyakorta láthattuk söprögetni a Nagytemplom előtt: ezt a munkát is szívesen, lelkiismeretesen szolgálva végezte…”

„…Akkor vagyok boldog, ha tudok szolgálni. Most már – a hat előző könyv bizonyságával maga mögött – hitelesen győz meg bennünket arról: ez a könyvcíme egyúttal elve, normája, verselemzően szólva az ars poeticája. Ez az ars poetica pedig túlmutat Oskolás János versén, versein, verskötetein és versvilágán: jellemzője egész életének, Istenben bizakodó ember voltának. Erről kapunk meggyőző tanúságtételt ebben a hetedik könyvében…” – olvasható egyebek mellett a kötet előszavában, dr. Bereznai Zsuzsanna muzeológus, etnográfus és Holczer József piarista tollából.

A bemutató közben a Másokért élni, A nagy hidegben, valamint az új kötet 83. oldalán fellelhető Öröm című vers hangzott el Oskolás János tolmácsolásában.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Szegények Akadémiája