Április 20. szombat, Konrád, Tivadar
Hírek, események 2019. április 5. 11:23

Cselik Beatrix Karitász-igazgató tartott előadást a Wojtyla Házban

Képgaléria
Cselik Beatrix Karitász-igazgató tartott előadást a Wojtyla Házban
A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegyei Katolikus Karitász vezetője nem első ízben tette tiszteletét a Wojtyla Házban, már-már törzsvendégként tartják számon az Egressy utca 5/b. alatti népkonyha épületében. Közvetlen, barátságos, empatikus személyiségén túlmenően előadással örvendeztette meg a szociális intézmény gondozottjait a „Szegények Akadémiája” programsorozat keretében. (Fotók: Mátyus István)

Cselik Beatrix számos alkalommal gyakorolt komoly gesztust a kecskeméti rászorulók irányába. Egyebek mellett nagymennyiségű téli zoknival, a testi egészség megőrzését szolgáló táplálékkiegészítőkkel, húsvéti terítőkkel ajándékozta meg eddig a szociális intézmény „lakóit”.

Péntek délelőtt pedig bepillantást engedett személyes életébe, szemelvényekkel szolgált pályafutását illetően. Elmondta, hogy évekig dolgozott mint hitoktató, majd nevelőtisztként kamatoztatta Istentől kapott tálentumait a Kalocsai Fegyház és Börtönben. Nem foglalkoztatta, ki miért kénytelen „élvezni” a büntetésvégrehajtási intézmény vendégszeretetét; „arra kértem őket, bizonyítsanak ott, ahol most éppen vannak; például fejezzék be az iskolát, kezdjenek el dolgozni, ugyanis szép számmal akadnak fogvatartottak, akik börtönbe jutásukat megelőzően egyáltalán nem létesítettek hivatalos munkaviszonyt”.

Kiemelte, fontosnak tartja, hogy az általa vezetett szervezeti egység is megfelelő módon segítsen. Támogatásukkal nem a tétlenséget kívánják konzerválni a rászorulók mindennapjaiban, inkább arra ösztönzik őket, hogy kezdeti segítséggel önállóan talpra álljanak, és életük folyása – olykor évtizedes nélkülözés után – végre kedvező mederbe terelődjön. Éppen ezért rendre tartózkodnak a pénzügyi jellegű oltalmazástól, ehelyett országos szinten segélyprogramokat szerveznek, melyek az önálló életvitel képessége visszaszerzésének nemes célját hívatottak szolgálni a közjó érdekében.

Támogató döntésük előtt azonban alaposan megvizsgálják a kérelmezők körülményeit, mert „az élelmesebbek mindig próbálkoznak”. A megfelelő jogalap nélkül igénybe vett segedelem azoktól von el lehetőségeket, akik adott esetben valóban oltalomra szorulnak.

Mindezeknek megfelelően az előadó beszámolt a Katolikus Karitász segélyprogramjairól, úgymint: Lak6 (lakhatást elősegítő), Öngondoskodó háztartások – Zöldellő kertek (tavaszi vetőmagok ingyenes átadását célzó), Öngondoskodó háztartások – Szép otthonok (a lakókörnyezet rendbetételét támogató), Öngondoskodó háztartások – Akarom (családtámogatási modellt kínáló), Orvosmisszió (ingyenes orvosi vizsgálatokat lehetővé tevő) országos lefedettségű projektek. Ezek lényege, hogy kedvezményezettjeik „hosszas passzív időszakot követően újból letegyenek valamit az asztalra” – fogalmazott a hölgy.

Cselik Beatrix készségét fejezte ki, hogy következőleg szívesen hoz nyomtatványokat, valamint a kitöltésben, igazolások beszerzésében is közreműködik a Katolikus Karitász égisze alatt.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Szegények Akadémiája