Július 19. péntek, Emília
Hírek, események 2019. április 8. 10:06 | Szerző/forrás: baon.hu

A toronnyal kezdik a kecskeméti templom felújítását

Képgaléria
A toronnyal kezdik a kecskeméti templom felújítását
A nyolcszázmillió forintos állami támogatás mellett a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye ötszázmillió forintot biztosít a kecskeméti nagytemplom külső felújítására. A munkálatok a toronysisaknál hamarosan kezdődnek, de leghamarabb is csak 2021-re fejeződhetnek be. (Fotók: Mátyus István)

A nagytemplom felújítása már régóta sürgető kérdés. Életveszélyeshez közelítő állapota gyakran szóba került, 2016 decemberében például mi is hírül adtuk, hogy az orkán erejű szél megbontotta a toronysisak réz tetőlemezét, ezért le kellett zárni a templom környezetét.

Mint Vörös Mártától, a Kalo­csa-Kecskeméti Főegyházmegye főépítészétől megtudtuk, a főegyházmegye az idei évre ötszázmillió, 2020-ra pedig háromszázmillió forint támogatást kap az államtól a templom felújítására, maga pedig további félmilliárd forintot biztosít a munkálatokra.

– Hosszú évek óta szerettünk volna hozzálátni a felújításhoz, de a kalocsai főszékesegyház munkálatai is lekötötték az erőket. Öt-hat éve minden évben dr. Bábel Balázs érsek atyával beadvánnyal folyamodtunk a kormányhoz segítségért, mert a templom kívül-belül nagyon rossz állapotban van – mondta Vörös Márta.

A főépítész elmondta, a gondok egy része még az 1911-es földrengéshez köthető, amikor a templom erőteljesen megrongálódott. A szükséges statikai megerősítéseket egy monolit vasbeton vázzal elvégezték száz éve, ennek köszönhetően nem kellett a templomot lebontani – mert még ez is szóba került –, de a torony belsejében máig láthatóak hosszanti repedések. A faltestet a problémás részeken ezért gyakorlatilag teljes mélységében kibontják, majd visszahelyezik, így teljesen helyreáll a torony statikája, nem lehet baj nagy erejű szél esetén sem.

A felújítás azonban a toronysisak bádogborításának javításával, cseréjéve kezdődik majd. A rézlemez díszítményeket megtisztítják, így visszanyerik csillogásukat. Vörös Márta hangsúlyozta, nagy kihívást jelent majd a magasban a szél, és nehézkes lesz egy védőháló kifeszítése is, hiszen nemigen van mihez rögzíteni. Az biztos, hogy míg a toronysisakon dolgoznak, addig alatta nem lesz munkavégzés a balesetek elkerülése érdekében.

A rendelkezésre álló pénzösszegnek a főépítész szerint elégnek kell lennie – a torony mellett – az oldalhomlokzatok ólomüveg ablakainak védőüveggel való megvédésére, javítására és a főhomlokzat timpanon feletti magasabb és oldalra befutó részének felújítására is. Más, akár belső szépítésre viszont a keretből már nem fogja futni.

Vörös Márta többször hangsúlyozta a Karol Wojtyla Barátság Központban tartott sajtótájékoztatóján, hogy a munkafolyamatok egymásra épülnek, a felújítás hosszadalmas és lassú lesz, talán 2021-re készülhetnek el az említett beavatkozásokkal. Ahogy stílusosan fogalmazott: a Jézus Krisztus szupersztárban ugyan minden állványszinten álltak a főpapok, de a kecskeméti építkezésen ugyanez nem elképzelhető a szakemberekkel, már csak azért sem, mert 32 szintes lesz az állvány. A főegyházmegye főépítésze ezért türelmet kért a kecskemétiektől. Problémának nevezte, hogy egyelőre kis méretű felvonulási területet biztosított számukra az önkormányzat, de hozzátette, ebben az ügyben zajlanak még az egyeztetések. A hitéletet, a szentmisék rendjét nem szeretnék zavarni, a főbejáraton egyelőre védőtetővel biztosítják a ki- és bejutást, bár elképzelhető, hogy egy ideig valamelyik oldalbejáratot kell majd használni.

A felújítás kezdetén daruval le fogják emelni a négy evangélista – Lukács, Máté, Márk, János – nagy méretű szobrát a mellvédről. Mint Vörös Márta elmondta, nagyon rossz állapotban vannak, restaurálásra szorulnak.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház