Július 19. péntek, Emília
Hírek, események 2019. június 1. 11:15

A wojtylásoknak játszott Radics Sándor cimbalomművész

A wojtylásoknak játszott Radics Sándor cimbalomművész
A közismert roma származású muzsikus szombat délben ebédosztás előtt lenyűgöző dallamcsokrot ajándékozott a Wojtyla Barátság Központ gondozottjainak a népkonyha „pódiumán”.

Radics Sándor Euró­pai Unió-nagydíjas mestercimbalmos megbecsült alakja a kecskeméti zenei életnek. Noha Budapesten töltötte gyermekéveit, mivel a hírös városba nősült, ma már inkább idevalósinak érzi magát.

Mesteri cimbalomjátékát világszerte számon tartják, ennélfogva tengernyi meghívásnak tesz eleget külföldön is. Bejárta szinte az egész földkerekséget, Európán, Amerikán keresztül Japánig mindenütt megfordult már. Több mint egy évtizeden át Hollandiában és Belgiumban élt. Az Európa Parlamentben is többször élvezhették zenei tudását. Mindemellett jónéhány hazai és külföldi híresség győződhetett meg kiemelkedő muzikalitásáról, úgymint – a teljesség igénye nélkül – a holland királynő, Arnold Schwarzenegger, Sylvester Stallone, Roger Moore, Kabir Bedi (Sandokan), Gábor Zsazsa, vagy éppen Hofi Géza.

A világ legjobb zenekaraiban játszott, mielőtt szólókarrierje hangsúlyosabbá vált számára. Többek között fellépett Mága Zoltánnal, Lajkó Félixszel és a 100 Tagú Cigányzenekarral.

Egyébiránt tavaly Kecskemét mezővárosi rangra emelésének 650. évfordulója tiszteletére – jótékonysági célzattal – 650 percen át cimbalmozott, amivel Guinness-rekordot állított fel a Városháza díszudvarán.

Radics Sándor zenei repertoárja rendkívül változatos. A hangulatteremtő cigányzene mellett klasszikus és modern műveket egyaránt szívesen ad elő.

A virtuóz cimbalmos élete nemrégiben negatív fordulatot vett, szó szoros értelemben a halálból tért vissza egy súlyos betegség okán.

– A Jóistenbe vetett hitemnek köszönhetem, hogy ma még itt lehetek. Ő segített engem talpra állítani, visszatérni a muzsikához, ami éltet, egyúttal értelmet ad földi létemnek. Hálám jeléül én is támogatok mindenféle hasznos, értékteremtő ügyet, ahol és amikor csak tehetem. Ezért vagyok most itt a népkonyha szegényei között – árulta el Radics Sándor a Wojtyla Ház-beli minikoncert után.

 

 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház