Július 18. csütörtök, Frigyes
Hírek, események 2019. június 13. 17:39

Átadták a Romkert új ivókútját

Képgaléria
Átadták a Romkert új ivókútját
Csütörtökön ünnepélyesen birtokba vehették Kecskemét polgárai és a főtérre látogatók a Romkertben nemrég felállított ívókutat a hozzá tartozó ülőkékkel együtt. Az avató ünnepségen Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester, Király József önkormányzati képviselő, a Kecskeméti Városszépítő Egyesület elnöke, valamint Farkas P. József, a Porta Egyesület főszervezője, a Wojtyla Barátság Központ alapító-igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket. (Fotók: Tódor Norbert)

Király József emlékeztetett: már 2008 elején felvetődött az ötlet, hogy dr. Kerényi József Kossuth- és Ybl-díjas építész javaslata nyomán ivókutakat telepítsenek a főtéren, a korabeli piacok helyén. Ezt az elképzelést egyesületük is támogatta. Felkérésükre építész- és képzőművész doktoranduszok több tervet is kidolgoztak, a kész pályaművekről szavazást tartottak, ám a főtér felújítási munkálatai miatt a kivitelezés jó ideig halasztást szenvedett. Tavaly tavasszal viszont összefogtak a Porta Egyesülettel és az önkormányzattal.

Első lépésként a bokrok egy részét kivágták, a tűztövis­eket pedig visszaritkították, hogy senkit ne csábítsanak a hangulatos hely illegális vécéként történő használatára. A második munkaszakasz az ivókút kiépítése és környékének rendezése volt, ezt idén tavasszal végezték el.

Maga a kút Bozóki István kiskunfélegyházi kőfaragó és Ulrich Gábor kecskeméti képzőművész közös alkotása. Különlegessége, hogy a lézervágóval a KÉSZ acélszerkezet-gyárában kivágott dísz a szomszédos Barátok temploma főtérre néző lamellás körablakának méretarányos kicsinyített mása. A mű elkészítésére a Városi Támogatási Program révén jutott anyagi forrás. Karbantartásáról a Porta Egyesület fog gondoskodni.

,,Ez a terület már kialakult egy ilyen találkozási pontnak. Aki erre jár, az látja, hogy itt fiatalok összejönnek, kicsit el lehet bújni, kicsit a szerelmeseknek is egy meghittebb környezetet jelent, és mellette egy kicsit otthonosabbá is válik" – mondta Szeberényi Gyula Tamás.

– Köszöntés, köszönet mindazoknak, akik meghallották a hívó szót és mellénk álltak: Király József elnök úrnak, Szeberényi Gyula Tamás alpolgármesternek, Öveges László városi főépítésznek, Győri András főkertész úrnak, és nem utolsó sorban a Wojtyla Barátság Központ gondozottjainak, akik rendszeresen ide járnak rendbe tenni a környéket – hangoztatta Farkas P. József, majd hozzátette: „Köszönöm Istennek, hogy megérhettem ezt a napot. Köszönöm, hogy az alkotó ide helyezte ezt a művet. Köszönöm annak a több száz embernek a gondoskodását, akik a parkot eddig védelmezték és teszik ezt a jövőben is.”

 

 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház