Április 25. csütörtök, Márk
Hírek, események 2019. július 18. 11:11

„Antanténusz, szórakaténusz…” a Wojtylában

Képgaléria
„Antanténusz, szórakaténusz…” a Wojtylában
E címmel mutatta be a Wojtyla Barátság Központ gondozottjai számára a kecskeméti Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely gyűjteményének legfigyelemreméltóbb darabjait Kalmár Ágnes osztályvezető főmuzeológus, művészettörténész a népkonyha gondozottjainak tartott csütörtök délelőtti előadásában. A szociális intézmény lakói bepillantást nyerhettek a magyar nyelvterület játékkultúrájába, valamint közelebb-távolabb élő népek szórakoztató eszközei is megelevenedtek a diavetítő vásznán. (Fotók: Mátyus István)

A Szegények Akadémiája sorozat aktuális rendezvényén Kalmár Ágnes elmondta, mintegy 70 ezer tárgy teszi teljessé a múzeum idén januárban nyílt állandó kiállításának anyagát. Elsődlegesen a magyarlakta területekre koncentrálnak, ám emellett a környező országok és más kontinenseken élő nemzetek fiainak, leányainak játszó alkalmatosságait is igyekeznek minél nagyobb számban közkinccsé tenni.

Ennek megfelelően évszázados kirakójátékok, kártyák, papírbabák, porcelántárgyak, bábfigurák, vasút- és autómodellek, fából, kukoricacsutkából, állati csontokból készült tárgyak, építőkockák, filmvetítők és más egyéb izgalmas szórakoztató eszközök vonulnak fel a Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely állandó tárlatában, – a teljesség igénye nélkül – cseh, szlovák, német, olasz, orosz, észt, örmény, tadzsik, távol-keleti és dél-amerikai származási helyekről.

A rendezvényt a Koch Borászat támogatta.

 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Szegények Akadémiája