Március 29. péntek, Auguszta
Hírek, események 2019. szeptember 12. 10:54

Kameruni élménybeszámoló a Wojtyla Házban

Képgaléria
Kameruni élménybeszámoló a Wojtyla Házban
Kamerun vadregényes világába kalandoztak Kurdi Viktor, a BÁCSVÍZ Zrt. elnök-vezérigazgatója segítségével a Wojtyla Barátság Központ gondozottjai szeptember 12-én, a Wojtyla Akadémia sorozat keretében. (Fotók: Mátyus István)

Az előadó családjával rokonlátogatásra utazott az afrikai országba, ahol európai szemmel igencsak sajátságos társadalmi berendezkedés, életforma és számtalan, nálunk szokatlan körülmény, szituáció fogadta őket a kint töltött két hét során.

– Húgom és férje évekkel ezelőtt úgy döntöttek, hogy misszionáriusként folytatják pályájukat. Kamerunban bibliafordításba kezdtek. Az ő meghívásuknak tettünk eleget karácsony tájékán – kezdte beszámolóját Kurdi Viktor.

– Az utazás előtt személyenként hat védőoltást kellett felvennünk, valamint gyógyszer szedtünk, hogy később elkerüljük a maláriát. Ugyanis sokan meghalnak ott ebben a betegségben, amit jó néhányszor még diagnosztizálni sem tudnak igazán – tette hozzá.

– Bécsen, Etiópián, Gabonon át vezetett az út Kamerunba, amely nyolc francia és két angol tartományból áll. Kapcsolatuk nem éppen felhőtlen, ezért elég sok fegyveres konfliktus zajlik országszerte. A gyarmati múlt okán franciául, angolul lényegében mindenki beszél, emellett mintegy kétszáz törzsi nyelven osztozik az ország 24 milliós lakossága – folytatta.

Az egészségügyi, közlekedési infrastruktúra rendkívül hiányos, a közművek állapota sincs éppen közel az Európában megszokott színvonalhoz, ám az ottani emberek mégsem elkeseredettek. A földi távozást sem úgy fogják fel, mint nálunk; az élet folytatódik egy másik dimenzióban, ami miatt nem sírnak, inkább örülnek, ezért náluk egy temetés gyakorta háromnapos „buliként” jelenik meg.

A közművek közül az áramellátás a legmegbízhatóbb, amely a mobiltelefonok feltöltésekor, illetve az internet- és televízióhasználat során kap döntő szerepet.

Szervezett tömegközlekedés szintén nem létezik, viszont rengeteg motorkerékpárt látni az utakon. A taxiba heten-nyolcan is beférnek, egy motoron akár hárman-négyen ülnek. Az autózás természetes része a dudaszó, amely úton-útfélen hallható.

A lakosság 40%-a kereszténynek vallja magát, különféle felekezeti hovatartozással. A fennmaradó 40% törzsi vallások irányába elkötelezett, illetve 20%-ot tesznek ki a muzulmán vallás követői, valamint az ateisták.

A ruhaviselet kifejezetten színes, feltűnően ápolt, rendezett – legyen bármennyire szegénysorsú valaki. Előfordul, hogy két jó barát teljesen egyforma öltözéket készíttet magának, ezek a barátság ruhák. A kameruniak mindemellett komoly gondot fordítanak a hajápolásra.

Pénzügyi szempontból összetartók a családok. Aki fehér embernél dolgozik, eleve vagyonos, ezért illik támogatnia az elesettebb rokonokat – vélekednek a helybéliek.

Az ágyakat baldahinos szúnyogháló védi, távol tartva az alvókat a maláriás szúnyogoktól.

Az állatvilág legjellemzőbb szereplői a gyíkok, mérgeskígyók, papagájok, és legfőképpen a csótány, mely 5-6 centisre is képes megnőni arrafelé – hangzott el az előadáson, sok más érdekesség mellett.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Szegények Akadémiája