Július 18. csütörtök, Frigyes
Hírek, események 2019. november 7. 22:14

Nagyköveti fogadáson a Wojtyla Ház igazgatója

Képgaléria
Nagyköveti fogadáson a Wojtyla Ház igazgatója
Ünnepi megemlékezést rendezett a Lengyel Köztársaság Budapesti Nagykövetsége a lengyel függetlenség napja alkalmából november 6-án a Pesti Vigadóban. Köszöntő beszédet mondott Jerzy Snopek nagykövet és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes. A rendezvényre több száz magasrangú hazai és nemzetközi delegáció mellett meghívást kapott Farkas P. József, a Wojtyla Barátság Központ alapító-igazgatója is.

Jerzy Snopek hangsúlyozta, hogy ma is szoros együttműködés jellemzi a két népet, melynek alapja a kölcsönös szimpátia és bizalom. Ez nemcsak a kétoldalú kapcsolatokban, hanem különböző politikai formációkban – mindenekelőtt a Visegrádi Csoportban – is megnyilvánul. Hasonló nézeteket vallunk a legfontosabb politikai és társadalmi kérdések kapcsán. Ugyanazok az értékek vezérelnek bennünket, amelyek döntőek országaink, nemzeteink sorsa szempontjából, egyben fontosak Európa jövője vonatkozásában is – emelte ki.

Két ezeréves nép barátságáról van szó, amelyeknek számtalan ponton forrt össze a történelme, közös királyai és királynéi is voltak – idézte fel Nagy Lajos, Hedvig és Báthory István alakját a miniszterelnök-helyettes. Kiemelte továbbá a Szolidaritás és Szent II. János Pál pápa jelentőségét. Ők összességében „mindig a szabadságot jelentették, és jelentik ma is” – állapította meg a miniszterelnök-helyettes.

A megemlékezést követő állófogadáson Farkas P. József a lengyel nagykövetnek kifejtette:

– 2020-ban ünnepeljük Karol Józef Wojtyła, Szent II. János Pál születésének centenáriumát, egyúttal emlékezünk 15. égi születésnapjára. Egyre többek előtt válik ismertté, hogy ennek apropóján Stanisław Gądecki érsek, a lengyel püspöki konferencia elnöke a testület nevében azzal a kéréssel fordult Ferenc pápához, hogy Szent II. János Pált avassa egyházdoktorrá és nyilvánítsa Európa védőszentjévé. Ezúton szeretném megragadni az alkalmat, hogy megkérjem Önt, juttassa el üdvözletünket, valamint támogató nyilatkozatunkat Stanisław Gądecki érsekhez, miszerint a kecskeméti Karol Wojtyla Barátság Központ több száz felajánlója, segítője, valamint fenntartói és százhúsz fős gondozotti sorsközössége határozott egyetértését fejezi ki eme nemes kezdeményezése kapcsán. A szent pápa személye, egyházfői munkássága, szellemi öröksége önmagáért beszél; kiválósága egyértelmű és megkérdőjelezhetetlen – fogalmazott a helyszínen Farkas P. József.

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház