Július 18. csütörtök, Frigyes
Hírek, események 2019. november 11. 17:17

Szent Márton-nap a Wojtyla Házban

Képgaléria
Szent Márton-nap a Wojtyla Házban
A Wojtyla Barátság Központ sorsközössége nagyszabású ünnepség keretében emlékezett meg Szent Mártonról, a Pannonia provincia területén, Savaria (a mai Szombathely) városában született, később Tours püspökévé emelt egyházférfiról emléknapján, november 11-én. (Fotók: Tódor Norbert)

A változatos programsorozat kezdetén Szikora Gyula, a kiskunmajsai Jonathermál Zrt. elnök-vezérigazgatója jóvoltából madáretetőket és odúkat helyezett el Facol Lajos, a népkonyha egyik önkéntese a Wojtyla Házat övező fákon.

A gyógyfürdőt üzemeltető cég képviseletében Kertész Zsolt környezetvédelmi vezető adta át Farkas P. Józsefnek, a Wojtyla alapítójának a négy madárodút és a két madáretetőt. A szakember elmondta: társadalmi felelősségvállalásuk kiterjed a madarak védelmére is. Az elmúlt több mint tíz esztendőben a fürdő közvetlen környezete mellett, illetve a megye számos pontján helyeztek el összességében több száz ilyen, eleséghez jutást biztosító alkalmatosságot. A Wojtylát is régóta támogatják, így ide ugyancsak hoztak néhány darabot, egy hatalmas zsák madáreledellel együtt.

A program további részében dr. Sárközy Szabolcs, a Kecskeméti Törvényszék szóvivője különös jogi esetekről, jogtörténeti érdekességekről, valamint az utolsó Bács-Kiskun megyei halálos ítéletről tartott előadást az érdeklődőknek.

Ebéd előtt a világhírű Kecskemét Táncegyüttes tagjainak sorából egy-egy fiú és leány adott elő látványos, vidám táncot az étkezde „pódiumán”, majd Lévai Jánosné önkormányzati képviselő, tanácsnok fogalmazta meg Szent Mártonnal kapcsolatos gondolatait.

Engert Jakabné alpolgármester is köszöntötte a wojtylásokat. Szent Márton élete kapcsán három erényt emelt ki: az önzetlenséget, a jószándékot és a vendégszeretetet. Kifejtette: úgy véli, a Wojtylában dolgozók és a létesítményt támogatók nap mint nap ezek hármas egységéről tesznek tanúbizonyságot, munkájukat mindenkor áthatják eme nagyszerű értékek.

Utána Farkas P. József egy Kő Ferenc-festményt nyújtott át hálája jeléül a ház egyik lelkes, odaadó támogatójának, Gulyás Jánosnak, akinek személyében a kecskeméti Bács-Zöldért kereskedelmi igazgatóját, tulajdonosát tiszteli. Gulyás János válaszában elárulta: olyan szerető családban nőtt fel, ahol szülei megtanították: ha tudsz, mindig adj másoknak is. Számára úgyszintén öröm, hogy segíthet az itt gyámolítottakon, akikkel gyakran összefut a városban, ekkor mindig akad egymáshoz egy-két jó szavuk. 

Farkas Pál, a népkonyha önkéntes munkatársa végezetül bejelentette: a rendezvény szervezői Faragó Károly kerekegyházi gazdálkodó felajánlásával egy libapárt tettek közszemlére az udvaron. A két tojó örömmel fogadja az érdeklődő tekinteteket.

Végezetül a Jonathermál Zrt. anyagi hozzájárulásával százhúsz adag rakott kelkáposztát szolgáltak fel a szegényeknek, friss kenyér és ropogós rétes kíséretében.

 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Adományok Wojtyla Ház