Július 18. csütörtök, Frigyes
Hírek, események 2019. december 4. 12:20

Lajosmizsei könyvbemutató

Képgaléria
Lajosmizsei könyvbemutató
Különleges könyvbemutatót tartottak a napokban Lajosmizsén. A gondolattól a megjelenésig több mint egy évtized telt el, s egy tudományos igényű, nagy formátumú helytörténeti monográfiára csodálkozhattak rá a rendezvény résztvevői. Tíz éve Kollár Csaba, a közismert üzletember, aki számtalan módon és alkalommal támogat rászorulókat vagy arra érdemes szervezeteket, s akinek közösségépítő lokálpatrióta aktivitásai is évtizedek óta jelentősek, felkérte prof. Dr. Kürti Lászlót, a Miskolci Egyetem tanárát – aki egyébként lajosmizsei lakos –, hogy írja meg Lajosmizse monográfiáját, aki örömmel és díjazás nélkül elvállalta.

Egy felbecsülhetetlen értéket képviselő könyv jelent meg, mint ahogy Bárth János történész és néprajzkutató fogalmazott: „nem mindennapi hely nem mindennapi históriáját” mutatja be a mű, rendkívüli részletességgel.

Kürti László: LAJOSMIZSE, FALU, PUSZTA, KÖZSÉG, VÁROS – helytörténeti monográfia, kemény kötéssel, 2 kötetben, A/4 méretben, színes kivitel, 1.224 oldal, minden kötet egyedi sorszámozású. Kiadó: Mizsetáp Kft. Ára: 28.000 Ft.

Ez a monográfia ugyanúgy hiánypótló, mint „kisöccse”, a 2016-ban ugyancsak Kollár Csaba által kiadott helytörténeti olvasókönyv.

Kürti László: LAJOSMIZSE, JÁSZOK A KISKUNSÁG PEREMÉN – helytörténeti olvasókönyv általános iskola 5-8. osztály, kemény kötéssel, B/5 méretben, színes kivitel, 184 oldal. Kiadó: Mizsetáp Kft.  Ára: 4.000 Ft.

E két rendkívül igényes művel úgy a szerző, mint a kiadó elévülhetetlen érdemeket szerzett nem csak Lajosmizse, hanem a nagyobb térség (főként Jászság, Kiskunság) vonatkozásában is, ugyanis minden írástudó korosztály hiteles és részletes, forrásnak számító műhöz juthat hozzá, de a gazdag s jellemzően színes képanyag révén még olvasás nélkül is el lehet merülni a múltban, a jelenben, meg némi kitekintést is lehet kapni a jövőre.

A könyvbemutató elejéna mintegy 170 fős közönség a lajosmizsei általános iskolások - Deák Luca és Varga Lili - jászsági dalcsokrát hallgathatta. EzutánKovács Edit tanárnő mutatta be az iskola helytörténeti oktatását, valamint az évenként tartott helytörténeti vetélkedőt, aminek élményeiről az előző két tanév győztes csapatának a tagja, Szabó Emese mesélt.

Ezt követően Kollár Csaba, mint ötlet gazda és a helytörténeti könyvek kiadója köszöntötte a megjelent érdeklődőket, tájékoztatást adva a monográfia megszületéséről, jelenéről és remélt jövőjéről. Mint kiadó kijelentette, hogy a Szép Magyar Könyv pályázatra februárban benevezi a művet, hogy könyvkiadói szakma mércéje is megmérje a lajosmizsei alkotást. Elmondta, hogy a teljes önköltség, ha a szerző és a kiadó a munkáját is felszámolta volna iparos órabérrel, akkor az közel 100 ezer Ft lett volna kötetpáronként, melyhez képest a 28 ezer forintos ár egy ilyen formátumú remekműért nagyon kedvező ár. Ráadásul a mű generációkon át szállhat atyáról fiúra, s a tartalma elévülhetetlen. Elmondta azt is, hogy kérésére néhány lajosmizsei magánszemély mintegy 2 millió forintot adományozott azért, hogy ezzel is olcsóbban lehessen a könyveket forgalomba hozni.

A könyvbemutató folytatásaként Kürti László professzor mesélte el a könyv megszületésének történetét és az okokat, ami a megírásra késztette. Ebben a visszaemlékezésben, valamint a könyv tartalmi megismerésében segítségül Buza Ernő volt a társa, aki a monográfia grafikai, tipográfiai, nyomdai előkészítési munkálatait végezte, mint a nyomtatásban jeleskedő móri Ezerszó Bt. vezetője.

A könyv csodálatos illusztrációit Kőnig Frigyes DLA, Munkácsy-díjas festő- és grafikusművész készítette, aki a Magyar Képzőművészeti Egyetem rektor emeritusza és aktív tanszékvezető egyetemi tanára. A felkérésről és a kihívásról, az elkészítés folyamatáról Skultéti Árpád lajosmizsei festőművész beszélgetett a nagyérdemű előtt az alkotóval, aki négy akvarellt készített Kollár Csaba megrendelésére: Mizse falu a 16. század közepén (rekonstrukció); Mizsei Pusztatemplom, tanulmány I. és II., valamint: Lajosmizse 2120-ban.

A beszélgetések után Kollár úr, a meghívóban írt meglepetés napirend során nagy számban könyv adományokat adott át, valamint a Kőnig professzor által készített akvarellekről készített hiteles művészi másolatokat. A képek kapcsán azt kérte az adományozott intézmények vezetőitől, sokak által látogatott helyre tegyék ki a képeket, hogy minél többen megismerhessék. A könyvbemutatót a Mizsei Vadrózsák Vadhajtások néptánccsoportja zárta jászsági táncokkal.

Vételi lehetőségek (a monográfia és az olvasókönyv is):

  • Mizsetáp Kft-nél(Lajosmizse, Mizse tanya 91/A alatt) munkanapon és munkaidőben személyesen, vagy utánvéttel a kiadótól rendelve ([email protected]), vagy a
  • Lajosmizse VárosMűvelődési Háza és Könyvtárában (Lajosmizse, Szabadság tér 12. szám alatt) nyitvatartási időben személyesen, vagy a
  • Lajosmizsei Fekete István Sportiskolai Általános Iskolában (Lajosmizse, Szabadság tér 13.) munkanapon és munkaidőben személyesen, vagy a
  • mizse.hu weboldalonkeresztül - utánvétes rendelés leadásával.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház