Július 18. csütörtök, Frigyes
Hírek, események 2019. december 30. 21:38

Hetedik nap az OTP nyújtott segítő kezet

Képgaléria
Hetedik nap az OTP nyújtott segítő kezet
Szilveszter előtt az OTP Bank Dél-Alföldi Régió munkatársai osztottak ebédet a Wojtyla Barátság Központ főtéri sátrában, önkéntesek egész hadának segédletével. A pénzintézet által adományozott melegételért több száz rászoruló állt sorba december 30-án déltájban, a Barátok temploma mellett. (Fotók: Tódor Norbert)

Az OTP-csapatot Belánszkyné Pályi Gabriella, Laczkóné Sendula Katalin, Bukovics Milán és Fodor Zoltán képviselte a helyszínen.

A házigazdák részéről Farkas Pál programszervező, az adományozó nevében Bukovics Milán mondott köszöntőt a sátorban.

A Wojtyla népkonyha önkéntesei közül Mezei Attila mesterszakács szólt a jelenlévőkhöz:

– Mint tudjátok, idén eljöttem a Wojtyla Házból, ettől függetlenül a szívem egyik sarka maradt ez a szociális intézmény. Higgyétek el, nagyon nehéz volt megválni tőletek. Rendkívüli örömömre szolgál, hogy most ennyien itt lehetünk az ételosztók sorában, mert ez jelképezi azt, amik valójában vagyunk: egy lánc. Sokan állunk egymás mellett, mindannyiunkra szükség van. Kell, hogy felétek sugározzon a mi indíttatásunk, ugyanis vannak napok, amikor nyögve-nyelve megy minden, másnap pedig még a Gellért-hegyet is arrébb rakjuk tíz perc alatt. Sok munkánk, energiánk fekszik abban, hogy ti és mi most itt együtt lehetünk. Kérem, azokat se feledjük, akiket idén elvesztettünk – ők sajnos számosan vannak. Emellett persze adjunk teret az örömnek, kitartásnak is. Legyen boldog új esztendőnk erőben, egészségben!

Végül Hodánics Tamás kórházlelkész, református lelkipásztor szavai következtek:

„Az ételosztás előtti rövid ráhangolódásunknak azt a címet adnám: tarthat örökké a karácsony. Ez a jelmondat esetleg kérdőjellel is érthető: tarthat örökké a karácsony? Mert talán jó lenne. A közismert slágert idézve: ha elmúlik karácsony, a szeretet lángja halványabban ég, de ha vigyázunk rá, nem alszik ki még... Három napig jók vagyunk, sőt emberségesek. Istenem, hadd legyen egész évben ilyen a világ! Jó lenne? Ha igen, akkor miért? Melyik részét tartanánk meg? Mit őriznénk meg és vinnénk át a következő 365 napra? Azt gondolom, nem a bevásárlási láz és a pénzköltés a fontos, nem ezeket kellene megtartani. Nem a folyton villogó fényekre és éjjel-nappal bekapcsolt karácsonyi zenékre vágyunk minden napon, hanem arra a lelkületre, amiben ott van a szeretet. A háttérben megélt pozitív folyamatokra, a nyíltszívűségre és mosolyra, az összetartásra gondolok, ami ilyenkor megjelenik a legtöbb ember életében. Talán ezeket vinnénk tovább. Igen, jó lenne, ha őriznénk ezt a lángot, ha elmúlik karácsony, és a szeretet lángja halványabban ég. Akkor is vigyázzunk rá, hogy ne aludjon ki. Hadd legyen egész évben ilyen a világ! 

A Szentírás is ezt az ajánlást hozza elénk: "Ha angyaloknak vagy embereknek nyelvén szólok is, szeretet pedig nincsen énbennem, olyanná lettem, mint a zengő érc vagy pengő cimbalom" (1 Korinthus 13,1). A szeretet himnuszában azt olvassuk továbbá, hogy Isten szeretete az egész életünket betöltő szeretet kell legyen. Ünnep és hétköznapokon – minden élethelyzetben – ott kell legyen a szívünkben. Amennyiben ez a szeretet hiányozna, akkor üres, semmit sem érő, haszontalan mindaz, amit teszünk. A bibliai himnusz a korinthusiaknak és nekünk is szépen beszél a szeretetről. Egyrészt azt mondja el, milyen az élet, ahol nincs jelen a szeretet. Példákat is sorol: hangszer, ami nem ad ki szép hangot, nem lehet rajta játszani. Olyan ember, aki titkokat tud, de ezzel nem jut semmire. Mint az erős ember, aki szinte a hegyeket is elmozdítja, csakhogy ez is kevés és erőtlen hatalom az Isten előtt. Szeretet nélkül bármit birtokolhatunk és akármit tegyünk is, semmit sem ér. Isten ezzel szemben azt javasolja, karácsonykor is a szeretet vezessen minket. És azt is, ha elmúlik karácsony, a szeretet  lángja ne aludjon ki, hanem vigyük tovább, tartsuk életben, és éljünk tovább az életünket ilyen lelkülettel, szeretetben. Hiszen az Úr egy örök karácsonyi otthont teremtett nekünk, békével és a szeretet teljességével. Kívánom Önöknek, magamnak, mindannyiunknak, hogy karácsony után is minden napon találkozzunk Isten szeretetével.”

A szegények mai betevője rizseshús, kenyér, savanyúság, szaloncukor, forró tea és lekváros sütemény volt. Utóbbit Fodor István, a Fodor Cukrászda tulajdonosa ajánlotta fel.

A felszolgálásban az OTP és a Wojtyla Ház munkatársain, önkéntesein kívül a Rotary Club Kecskemét képviselője, valamint egy-egy, a Rotary cserediákprogramban részt vevő amerikai és brazil diáklány, továbbá a Magyar Honvédség négy katonája is részt vett.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Adományok Wojtyla Ház