Április 24. szerda, György
Hírek, események 2020. február 19. 11:18

Közlekedésbiztonsági előadás a Wojtylában

Képgaléria
Közlekedésbiztonsági előadás a Wojtylában
A Füredi Autósiskola szakoktatója, Komáromi László ismertette a gyalogos- és kerékpáros közlekedésre vonatkozó legalapvetőbb KRESZ-rendelkezéseket a Wojtyla Barátság Központban. Mint kiderült, több tucat szabályt kell(ene) betartaniuk a járókelőknek, illetve a drótszamarat használóknak. (Fotók: Mátyus István)

Mint elhangzott, a gyalogosnak elsősorban a járdán, ahol pedig járda nincs, ott a leállósávon, az útpadkán, vagy ha van kerékpár­út, akkor ott kell közlekednie. Ez nem azt jelenti, hogy ha az adott útszakaszon van járda és kerékpárút is, akkor a gyalogos választhat, hogy hol közlekedik. Kötelessége a járdán gyalogolni. Azonban, ha egyik sincs, és az útpadka közlekedésre alkalmatlan, akkor a gyalogos az úttesten is közlekedhet, de ezt a lehetőséget csak végső esetben lehet igénybe venni.

– Amennyiben a gyalogosok az úttesten vagy az úttest szélén közlekednek, akkor lakott területen belül lehetőleg a menetirány szerinti bal oldalon kell közlekedniük, lakott területen kívül mindig bal oldalon, a járműforgalommal szemben gyalogoljanak. Nagyon fontos szabály, hogy éjszaka vagy korlátozott látási viszonyok között, lakott területen kívül az úttesten, útpadkán, leállósávon tartózkodó gyalogosnak fényvisszaverő mellényt kell viselnie – hangsúlyozta Komáromi László.

Ha a gyalogos az út egyik oldaláról a másikra kíván átmenni, úgy elsősorban a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen kell átmennie. Ha nincs a közelben ilyen, lakott területen levő főútvonalon az útkereszteződésnél, valamint a menetrend szerint közlekedő jármű megállóhelyén levő járdasziget és az ahhoz közelebb eső járda között, egyéb helyen bárhol, a legrövidebb áthaladást biztosító irányban mehet át.

– A gyalogos-átkelőhely nem védett övezet! Igaz, hogy ott elsőbbsége van a gyalogosnak, ám ezzel élnie kell, s nem visszaélnie. Mit sem ér az elsőbbség, ha valaki hirtelen lép le a járdáról, és az arra közlekedő autó vezetője hiába fékez, már nincs ideje, hogy biztonságosan megadja az elsőbbséget. Kivédhetetlen baleseti helyzet alakulhat ki, ha egy járókelő a zebra felénél visszafordul, mert az autósok rendszerint nem számítanak ilyen lépésre – figyelmeztetett a közlekedési szakember.

A gyalogos olyan helyen, ahol a járművekkel szemben elsőbbsége nincs, mielőtt az úttestre lép, köteles meg­győződni arról, hogy áthaladásával a járműforgalmat nem zavarja. Nem léphet az úttestre, ha a jármű olyan közel van, hogy annak zavarása nélkül az úttesten átmenni nem tud. Vannak olyan helyek is, ahol a gyalogosnak tilos átkelnie, például híd, alagút, felüljáró úttestén.

Az ittas gyalogos gyakran áldozata saját vigyázatlanságának, a veszélyek nehezebb megértésének és a le­lassult reakcióinak. A legtöbb gyalogost a sűrűn lakott területeken éri baleset, nem a gyalogosátkelőn.

A kerékpár-használat kapcsán az előadó elmondta, milyen biztonsági berendezések használata kötelező. A kétkerekűt fel kell szerelni könnyen kezelhető, megbízható kormánnyal, amely semmilyen helyzetében nem akadályozza a kerékpár egyéb kezelőszerveit. Két, egymástól függetlenül működtethető, száraz és nedves időben egyaránt hatásos fékszerkezettel, amelyek közül az egyik az első, a másik a hátsó kerékre hat. Mindezeken túlmenően hangjelző berendezéssel, amely csak csengőhangot adhat. Egy előre fehér vagy kadmiumsárga fényt adó, sötétben, tiszta időben legalább 150 méter távolságról látható lámpával (elhelyezhető a kerékpároson is). Egy hátra piros fényt adó, sötétben, tiszta időben legalább 150 méter távolságról látható helyzetjelző lámpával (szintén elhelyezhető a kerékpárt hajtó személyen). Továbbá elől egy fehér, hátul egy vagy két piros színű, szimmetrikusan elhelyezett, nem háromszög alakú fényvisszaverővel, és legalább az első keréken, legalább 2 db, egy átmérő mentén felszerelt borostyánsárga színű, mindkét oldal felé hatásos oldalsó fényvisszaverővel. A küllőprizmák helyett vagy mellett alkalmazható két oldalon fehér fényvisszaverő körgyűrű felület is a kerékpántok közvetlen közelében vagy a gumiabroncsokon. A lámpák akár villogó üzemmódban is lehetnek, sőt ennek alkalmazása – a gyorsabb észlelés érdekében – kifejezetten ajánlott.

A beszámolót ebédosztás követte a népkonyha étkezdéjében. A Wojtyla Ház önkéntesei szerdán százhúsz adag sertéspörköltet szolgáltak fel tészta köret, kenyér és sütemény kíséretében – Füredi András, a Füredi Autósiskola ügyvezető-tulajdonosa felajánlásával. A rendkívül gazdag ízvilággal jellemezhető ételt Horváth Imre, a képző központ munkatársa készítette.

 

 

 

 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Szegények Akadémiája