Július 18. csütörtök, Frigyes
Hírek, események 2020. február 26. 12:01

Hamvazószerda a Wojtyla Házban

Képgaléria
Hamvazószerda a Wojtyla Házban
Hamvazószerdán elkezdődött a negyvennapos nagyböjti időszak, melynek során a keresztények Jézus feltámadásának ünnepére, húsvétra készülnek. Az alkalomból megemlékezést tartottak a Wojtyla Barátság Központban, ahol dr. Finta József érseki helynök, a Nagytemplom plébánosa beszélt a böjt mibenlétéről, végül hamuból keresztet rajzolt a gondozottak homlokára. (Fotók: Mátyus István)

A bűnbánati időszak hossza Jézus negyvennapos böjtjére utal, melyet a pusztában töltött, mielőtt megkezdte volna nyilvános szolgálatát. A nagyböjt alkalmat ad a lemondásra, a vezeklésre, a befelé fordulásra, a hitben való elmélyülésre és a kiengesztelődésre.

– Mindenki maga tudja, mi vonja el leginkább a figyelmét Istentől: túlzott munkavégzés, alkoholfogyasztás, dohányzás, tévénézés vagy az okostelefon állandó nyomogatása. A lemondás nem lehet öncélú. Nagyobb értékért, az Istenre figyelésért adunk fel valamit. Mi emberek minden pillanatban ki vagyunk téve a fizikai halálnak, porból vagyunk és porrá leszünk. Bűnbánat gyakorlásával még életünkben készüljünk fel az Úrral való találkozásra – fogalmazott József atya.

A hamvazás szertartása e szavakkal ment végbe: „Emlékezzél meg ember, hogy porból vagy és visszatérsz a porba.”

A megemlékezést a Wojtyla-kórus énekhangjai színesítették.

HÁTTÉR:

A nagyböjt latin neve a quadra­gesima, ami magyarul negyvenet jelent, ez egyrészt a böjt hosszát jelzi, másrészt szent szám, amely gyakori a Bibliá­ban. A vízözönt megelőzően negyven napig ömlött az eső a földre, a választott nép negyven évig élt a pusztában, Mózes negyven napig tartózkodott a Sínai hegyen, Illés negyven na­­pig vándorolt a Hórebig, míg Jónás negyvennapos böjtöt hirdetett Ninivében.

Nyilvános működésének kezdetén Jézus is negyven na­­pig böjtölt, föltámadása után pe­­dig ugyanennyi ideig tartózkodott a Földön. Jézus azért böjtölt, hogy megmutassa, a böjt által fel tudjuk venni az ördög el­­len a küzdel­met. Az Új­­­­szö­vet­ségben a fa­­rizeusok gyakran böjtöltek látványosan, ez azonban a külsőség veszélyét hordozta magában, ezért Jézus többször is fel­emel­­te a szavát a képmutatás ellen. Jézus szemében a böjt a gyász jele, tanítványai azonban nem gyászolhattak, mert Őbenne az üdvösség ideje köszöntött be, viszont halála után már a tanítványok is böjtöltek, hiszen a második eljövetelére vártak. Így a böjt új értelmet nyert, nem a gyász és vezeklés jele lett, hanem az eljövendő Úrra való várakozásé.

Napjainkban nagypéntek mellett hamvazószerda az egyetlen szigorúan böjti nap. A katolikus egyház rendelkezései szerint, akik elmúltak 14 évesek, nem fogyaszthatnak húst, a 18 és 60 év közöttieknek pedig háromszori étkezés és egyszeri jóllakás engedélyezett. Emellett nagyböjt péntekjein hústilalom van érvényben, mely nem helyettesíthető imádsággal és jó cselekedettel.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház