Április 26. péntek, Ervin
Hírek, események 2020. március 12. 11:36

A koronavírus a Wojtyla Házban is téma volt

Képgaléria
A koronavírus a Wojtyla Házban is téma volt
Markó Zoltánné, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának egészségfejlesztési szakügyintézője tájékoztatta a Wojtyla Barátság Központ gondozottjait a koronavírussal kapcsolatos óvintézkedésekről. A csütörtök délelőtti előadás végén kérdésekre is válaszolt a szakember. (Fotók: Mátyus István)

A tájékoztatón elhangzott:

A koronavírus ugyanúgy terjed, mint az influenza, cseppfertőzéssel, vagyis az orrból vagy szájból származó apró cseppeken keresztül terjed emberről emberre. A vírus tehát köhögéssel, tüsszentéssel, kilégzéssel kerül a környezetbe. Ezért is fontos több mint 2 méter távolságra maradni a megbetegedett személyektől és betartani az alapvető higiéniai szabályokat, mert azzal megfertőződhet valaki, hogy a cseppekkel szennyezett tárgyakhoz vagy felületekhez ér, majd a szeméhez, orrához vagy szájához nyúl. 

Néhány egyszerű higiénés szabály betartásával jelentősen csökkenthetjük az esélyét annak, hogy elkapjuk a fertőzést.

Ne menjünk olyan környezetbe, ahol nagy a valószínűsége a fertőzésnek! Ezért is fontos, hogy ne utazzunk most például a gócpontnak számító Észak-Olaszországba vagy olyan más területekre, amiről már tudni lehet, hogy sok a fertőzött.  

Kerüljük a szoros kapcsolatot olyan személlyel, aki vírushordozó lehet, mert például a közelmúltban valamely külföldi fertőzött területen járt!

Alaposan és gyakran mossunk kezet!  Lehetőleg szappanos vízzel vagy legalább 60% alkoholtartalmú kézfertőtlenítővel tisztítsuk meg a kezünket! Ügyeljünk a körmeink alatti, és az ujjaink közötti területekre is!

Szellőztessünk gyakran! Ez vonatkozik az otthonra, irodákra, minden zárt térre.

Köhögéskor és tüsszentéskor takarjuk el orrunkat és szájunkat zsebkendővel, utána dobjuk ki a zsebkendőt és mossunk kezet!

Kerüljük el a köhögő, légúti tüneteket mutató embereket, a nagy tömeget!

Lázas beteggel lehetőség szerint kerüljük az érintkezés minden formáját!

A megszokott érintkezési, üdvözlési formákat, például a kézfogást, puszit, baráti ölelést tanácsos mellőzni.

Fordítsunk fokozott figyelmet immunrendszerünk erősítésére, például fogyasszunk elegendő vitamint!

Ha egészségesek vagyunk, az arcmaszk használata önmagában nem előzi meg a fertőzést.

Az arcmaszk a megbetegedetteknek ajánlott, hogy ne terjesszék a vírust egy-egy tüsszentéssel, köhögéssel!

A betegség terjedése főleg a fertőzött személyek által kiköhögött, kilélegzett cseppeken keresztül történik. Annak kockázata, hogy olyasvalakitől kapjuk el a betegséget, akinek egyáltalán nincsenek tünetei, nagyon alacsony. Ugyanakkor, sok betegnél csupán enyhe tünetek jelentkeznek. Ezért elképzelhető, hogy olyasvalakiktől kaphatjuk el a betegséget, akinél csupán enyhe köhögés jelentkezik, és nem érzik betegnek magukat.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Szegények Akadémiája