Április 20. szombat, Konrád, Tivadar
Hírek, események 2020. május 18. 10:49

Wojtyla 100 – Centenáriumi ünnepséget rendeztek a Wojtyla Háznál

Képgaléria
Wojtyla 100 – Centenáriumi ünnepséget rendeztek a Wojtyla Háznál
Május 18-án megemlékezést tartottak a 100 éve született Szent II. János Pál pápa tiszteletére a Wojtyla Barátság Központ szervezésében. Az egyházfő 1920-ban ezen a napon látta meg a napvilágot a lengyelországi Wadowicében, Karol Józef Wojtyla néven. (Fotók: Mátyus István)

A világszerte közkedvelt II. János Pál 1978-ban lépett Szent Péter trónjára és 2005-ben hunyt el. Munkásságát, életútját először a Wadowice utca névtáblája mellett, majd a népkonyha épülete előtti szobornál méltatták a jelenlévők.

Elsőként dr. Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester lépett a mikrofonhoz. Hangsúlyozta, Karol Wojtyla a XX. század egyik meghatározó személyisége volt, és Kecskeméten a róla elnevezett szociális intézmény ugyanazon keresztény elveket képviseli, melyet II. János Pál. Hozzátette: Kecskemét és Wadowice partnervárosként 2007 óta gyümölcsöző kapcsolatot ápol. „Ne féljetek!” – mondta végül az alpolgármester, idézve a pápa egyik legismertebb jelmondatát.

Dr. Finta József érseki helynök, a Nagytemplom plébánosa beszédében Karol Wojtyla legfontosabb erényeit emelte ki. Ezek pedig a határozottság, lelkierő, türelem és a szeretet.

Balanyi Károly Ferenczy-díjas grafikusművész a kortárs képzőművészet és az egyház kapcsolatára tért ki. Hangoztatta, II. János Pál sokat tett azért, hogy a köztük álló szétzilált kapcsolatot helyreállítsa.

Farkas P. József, a Wojtyla Barátság Központ alapító-igazgatója magasztalta a szentatya életútját. Elmesélte, hogy 2005-ben a pápa halála napján fogant meg gondolataiban a népkonyhaként is működő Wojtyla Ház megalapításának ötlete. Az intézmény tizenöt éve áll Kecskemét szegényeinek szolgálatában, és kezdetektől Karol Wojtyla missziói eszméit követi.

– Drága mennyei szentatya! Most lábaid elé teszem ennek a tizenöt esztendőnek minden örömét-bánatát, sikerét-kudarcát. Hálatelt szívvel köszönöm, hogy átélhettük mindezeket és általad képesek voltunk felülemelkedni saját bátortalanságunkon, félelmeinken. Mert nálunk – sorsközösségünkben és az egész világon – Te vagy az alfa és omega; kezdet és a vég, rólad szól minden életérzés. Maradj velünk mindörökre! S amikor kihuny életem fénysugara, az utánam jövők éppúgy lássák meg: Te vagy az út és az igazság – Krisztussal és őáltala – fogalmazott a népkonyha vezetője.

A rendezvényen közreműködött Fehérvári Gábor, a Szent Miklós templom kántora, a Kodály Zoltán Iskola Aurin Leánykara Durányik László karmester vezényletével, valamint Beke Márk harsonaművész, a 2018. évi Virtuózok tehetségkutató vetélkedő abszolút győztese. Az ifjú művész a pápa születésnapi ünnepségére fanfárt írt, melyet tanárával, Kuna Lajos zenekarvezető mesterpedagógussal adott elő.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Karol Wojtyla