Július 18. csütörtök, Frigyes
Hírek, események 2020. május 29. 00:00

A kereszt oltalmát kérték

Képgaléria
A kereszt oltalmát kérték
Pünkösd alkalmából hat útmenti szakrális emléket érintő zarándokutat tett a kecskeméti Porta Egyesület Szent Ilona Keresztköre és a Wojtyla Barátság Központ annak okán, hogy a résztvevők Krisztushoz fohászkodjanak a világméretű koronavírus-járvány megszűnéséért. (Fotók: Mátyus István)

A körutazás első állomása Kecskemét határában, az úgynevezett „TESCO-kereszt” volt. A helyszínen Balanyi Károly Ferenczy-díjas grafikusművész és felesége – a kereszt gondozói – fogadták az érkezőket.

Másodjára Fülöpszállás mellett, a Kígyósi Csárdánál 2006-ban, Szent Kristóf, az utazók védőszentje tiszteletére emelt keresztnél szakították meg útjukat a zarándokok, miközben egyenként imádságra kulcsolták kezüket.

Farkas Pál, a Wojtyla önkéntes programszervezője köszöntötte a jelenlévőket. Hangsúlyozta: a járványhelyzet mindenki számára komoly kihívást jelentett, ám pozitív hozadéka is volt, hiszen a szeretet, tisztelet és szolidaritás egycsapásra felértékelődött a személyes kapcsolatokban. Egyúttal bizakodását fejezte ki, hogy Pünkösdkor lelkiekben is megerősödik Krisztus népe.

Tódor Norbert, a Wojtyla munkatársa bemutatta a két évvel ezelőtt felújított szakrális műtárgyat, majd Ferenc pápa gondolatait idézte az ünnep kapcsán.

A helyszínt a Kígyósi Csárda csapata vette gondozásba. Csepregi Zoltán üzletvezető kifejtette: roppant nehéz heteket éltek át, és már nagyon várták az újranyitás napját. A vendégek részéről pedig rendkívüli kedvesség, szeretet irányul feléjük. Kiemelte: továbbra is ápolni fogják a „Kígyósi-kereszt” környezetét.

Fülöpszállás Polgármesteri Hivatala nevében Cseh-Szakáll Beáta önkormányzati képviselő köszöntötte az egybegyűlteket. Hangoztatta: kiemelten fontos volt számukra, hogy minden helyi lakost megfelelő védelemben részesítsenek, hiszen elöregedő település lévén a veszélyeztetett korosztály döntő arányt képvisel a lakosság körében. Három dolgot mindenki megtapasztalhatott: a hit erejét, a családi kötelékek fontosságát és az összefogást – zárta beszédét.

Végül Farkas P. József, a Wojtyla Barátság Központ alapító-igazgatója emelkedett szólásra. A járványhelyzet megszűnésében bizakodva közös imádságra invitálta a zarándokokat. Hiszek Jézus szabadító erejében, a pünkösdi csodában – fogalmazott.  

E helyszíneket további négy megálló követte.

Ballószög és Kerekegyháza között áll egy fakereszt, mely Hetényi József vállalkozó és családja támogatásával újult meg 2017 tavaszán. Az itteni megemlékezésen Somogyi Lajos Ballószög polgármestere is tiszteletét tette.

A „Csalánosi-keresztnél” koszorúztak és imát mondtak a résztvevők, majd a Sasfészek Fogadó melletti „KEFAG-keresztnél” a KEFAG Zrt. munkatársai: Bekőné Polner Katalin, a Juniperus Parkerdészet vezetője, Madácsi Sándor erdészeti igazgató és Rapi Zsolt műszaki vezető várta a csoportot.

A zarándoklat a közeli Búsuló Krisztus-szobornál ért véget imádság kíséretében.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Adományok Wojtyla Ház