Július 18. csütörtök, Frigyes
Hírek, események 2020. június 2. 17:36

Stohl András nyitotta újra a Wojtylát

Képgaléria
Stohl András nyitotta újra a Wojtylát
A koronavírus járvány enyhülésével Stohl András színművész nyitotta meg rövid színi produkció keretében a Wojtyla Barátság Központ kapuit a népkonyha gondozottjai előtt. (Fotók: Mátyus István)

Két és fél hónapja zárta be külső kapuit a Wojtyla Ház. Pünkösd előtt a rászorulók ételesben, az épület előtt vehették át mindennapi melegételüket. A sorsközösség tagjai június 2-ától újra betérhetnek az ebédlőbe, ismét helyben fogyaszthatják el ebédjüket. Az újranyitás nem egyszerű kapunyitással történt. A rendezvény vendége Stohl András színművész volt, aki Farkas Pállal, a Wojtyla programszervező munkatársával egy kis színi produkció keretében nyitotta meg az épület főbejáratát a rászorultak előtt.

Stohl András Borzák Tibor újságíró meghívására érkezett a szociális intézménybe. Közös beszélgetésükre ebédosztás előtt került sor.

Első programpontként a sorsközösség egyik tagja, a Wojtyla Ház költője, Oskolás János saját versét szavalta el Stohl Andrásnak, majd megkérte a színművészt, olvassa fel egyik költeményét, a Színészvilágunk nagyjait. A kérésnek örömmel tett eleget az ismert előadóművész.

Kiderült, Stohl András harmadik alkalommal látogatott a Wojtylába. Először 2011 májusában, nehéz élethelyzetben utazott Kecskemétre, a balesetét követően, az első és második tárgyalása között. Másodjára 2012 májusában jött el, miután kikerült a börtönből, most pedig a járványhelyzet miatti karanténidőszak után.

– Mindig jó szívvel emlékszem vissza a wojtylás látogatásaimra. Rengeteg szeretetet kaptam a sorsközösségtől, így nem is volt kérdés számomra, hogy a börtön után ide vezessen az egyik első utam. Még csomagot is kaptam a börtönben karácsonyra a wojtylásoktól, ami hatalmas ajándék volt számomra, hiszen tudtam, milyen nehéz élethelyzetben tengődnek és mégis gondoltak rám – emlékezett vissza a színész.

Több kérdés is kapcsolódott a koronavírus-veszélyhelyzethez, melyről úgyszintén szívesen mesélt Stohl András.

– A színészeknek nagy gondot jelentett a karantén, hiszen bezártak a teátrumok. Szerencsére én több lábon állok. Annak azonban örültem, hogy sokkal több időt tudtam együtt tölteni saját szeretteimmel. A járvány összehozta a családokat, az országot, és talán a Föld is fellélegezhetett egy kicsit – fogalmazott.

Kifejezte aggodalmát az emberi gyarlóság miatt. – Amint beindul a világ és vele a mókuskerék, a szeretet kevésbé fog kitartani. Baj lesz belőle, ha nem tanulunk a mostani esetből – jegyezte meg.

Stohl András jelenleg több műsorban is látható. A Piramis vetélkedő újra megy a tévében, egyúttal két sorozata fut. Az elmúlt két hónap ismét megerősítette abban, hogy nem minden a pénz. Sokszor inkább nemet mond bizonyos felkérésekre azért, hogy e helyett több időt tudjon együtt tölteni családjával.

– A Piramis játékot nagyon szeretem. Jó érzés, amikor néhány óra alatt milliókat nyernek a játékosok. Valamennyien különböző élethelyzetekből jönnek, mindenkinek saját története van. Mindig velük együtt örülök, tudom, hogy jó helyre kerül a nyeremény. Ezeket a részeket már korábban felvettük, eddig dobozban voltak – árulta el.

További kérdés érkezett a színészhez: hívő-e? – Római katolikus vagyok. Gyermekkoromban nyaranta minden vasárnap jártam misére a nagyszüleimmel. Tetszett a pap beszéde. Olyan volt, mint egy színész, mindig történeteket mesélt. Nem közönség előtt, hanem a híveknek. Talán ezért is lettem színész – hangzott Stohl András válasza.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház