Március 29. péntek, Auguszta
Hírek, események 2020. augusztus 11. 10:59

Tollas kis vendégek jártak a Wojtylában

Képgaléria
Tollas kis vendégek jártak a Wojtylában
Egy alig három hónapos afrikai szürkepapagáj, ismertebb nevén „jákó”, és alkalmi társa, egy zöld színű ifjú sárgahomlokú amazon várta kalitkában a Wojtyla Barátság Központ gondozottjait a népkonyha kistermében. Az állatbarát közönségnek Czinege István tenyésztő számolt be a madarak nevelésével, eltartásával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról. (Fotók: Mátyus István)

A papagájtenyésztőtől megtudhatta hallgatósága, hogy a madaraknak nincsenek hangszálaik, ezért nem beszélnek, csak hangot utánoznak. Amikor megszólalnak, a beszélő hangján adják vissza az elhangzottakat, amit kitörölhetetlenül a fejükbe vésnek. Csak annyi eleséget érdemes nekik adni, amennyit egyszerre el tudnak fogyasztani.

– Ha például egy egész almát adunk a madárnak, a magjával kezdi, nagyjából 5 százalékát elfogyasztja a gyümölcsnek, a többit meg szétfaragja, óriási szemetet hagyva maga után – fogalmazott Czinege István, aki azt is elmondta, hogy a papagájok „egygazdás” madarak, vagyis önkényesen maguk határozzák meg, kit tekintenek feljebbvalójuknak. A kiválasztott személlyel kedvesek, hallgatnak rá, a többiekkel viszont nem feltétlenül barátságosak, még akkor sem, ha az utóbbiak között tartják számon a valódi tulajdonost.

– Nem szereti a madár, amikor a szeretet megoszlik, vagyis más állat is igényt tart a gazdi figyelmére, gondoskodására. Ez féltékenységet szül benne. Ha pedig nem figyelünk oda kellőképpen, a papagáj egy idő után átveszi tőlünk a hatalmat – figyelmeztetett az előadó.

 

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Szegények Akadémiája