Április 25. csütörtök, Márk
Hírek, események 2020. szeptember 23. 13:02

Az Arborétum új kilátója

Képgaléria
Az Arborétum új kilátója
Vörösváczki Mónika, a Kecskeméti Arborétum vezetője nyújtott áttekintést a Wojtyla Barátság Központ gondozottjainak a botanikuskert területén újonnan létesített kilátót illetően – a számok tükrében. A népkonyha dísztermében megtartott előadáson emellett az arborétum növényvilága is terítékre került. (Fotók: Tódor Norbert)

Mint kiderült, a régi kilátó helyén építették meg az újat. Az előző, teljes egészében faszerkezetű építményt 1991-ben adták át a látogatóknak. Legfelső járószintje 10,4 méter magasan helyezkedett el, csúcsmagassága 17 méter volt. Számtalan gyermekcsoport, természetjáró látogatta és gyönyörködött a még fiatal növénygyűjtemény látványában. Az évek során szerkezete meggyengült, az építéskor még fiatal facsemeték idővel fölé magasodtak. Többszöri felújítás után végül az arborétum egyik legkedveltebb célpontját 2011-ben elbontották.

Az új kilátó építési munkái 2020-ban fejeződtek be. Ennek stabilitását acél vázszerkezet biztosítja, mely a lehető legnagyobb felületen vörösfenyő borítást kapott. A felső kilátószintre az elbontott építménnyel megegyező formavilágú tető került, melynek csúcsmagassága 25,1 méter.

Legfelső járószintje 7 méterrel magasabb, mint a régié, így 17,5 méterről, azaz körülbelül 19 méteres szemmagasságból gyönyörködhetünk a nem mindennapi panorámában itt, az Alföld közepén.

A kilátó lépcsősora kényelmes, tágas, a lépcsősorokat összekötő járófelület akác padló. A felfelé és lefelé lépcsőzés során is élményekben lehet részünk: egyes pihenőhelyeken kinézhetünk a növénygyűjtemény kanyargós ösvényeire, máshol a fák lombkoronájában érezhetjük magunkat karnyújtásnyira a tölgyfáktól.

A legfelső, „U” alakban körbejárható kilátószinten jól megfigyelhetők a 62 hektáros növénygyűjtemény erdőállományainak hullámzó vonulatai, a magasból a lombok ezernyi színárnyalatát figyelhetjük meg. Az arborétumban található műemlék Mária kápolna tornya délnyugati irányban fedezhető fel. Szép kilátás nyílik a szomszédos szabadidőközpont vízfelületére, valamint a város nyugati részére is.

A csaknem 74 millió forintból megvalósult kilátó a KEFAG Zrt. 60%-os önrész vállalása mellett az Agrárminisztérium 40%-os támogatásával készült el.

Az új kilátó számokban:

  • Alapozás: 110 köbméter beton (280 tonna)
  • 32 tonna acélszerkezet lett beépítve
  • 1,5 kilométer zártszelvény váz
  • 210 folyóméter hosszú korlát
  • 24 köbméter vörösfenyő burkolat
  • 6 köbméter akác járófelület
  • 28000 darab csavar tartja össze.

Felületkezeléséhez a fémrészekre 500 liter, a faelemekre szintén 500 liter festéket használtak fel. Ez 1-1 hektár felületnek felel meg.

Felső teraszának járószintje 17,5 méter magasan terül el, teljes magassága 25,1 méter. A lépcsőfokok száma pedig 112.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Szegények Akadémiája