Április 19. péntek, Emma
Hírek, események 2020. október 29. 12:01

Keresztáldás a Szentháromság temetőben

Képgaléria
Keresztáldás a Szentháromság temetőben
Megáldották és ünnepélyesen átadták a Szentháromság temető főbejárata melletti Krisztus-keresztet, mely Szabó-keresztként vált közismertté. A szakrális emléket Borsos István izsáki kőfaragó mester újította meg. (Fotók: Mátyus István)

A keresztet 1904-ben állíttatta Szabó József kecskeméti polgár, egyháztanácsi tag és neje, Kerekes Anna. Az ünnepségen Farkas Pál, a Wojtyla munkatársa köszöntötte a résztvevőket. Dr. Tóth Szilárd levéltáros felelevenítette a kereszt történetét. Elmondta: eredetileg a mai Népi Iparművészeti Múzeum közelében állott, az akkori vásártéren, a Vásárkapunál. 1904. szeptember 18-án szentelték fel Vidovics Pál alkotását. Később, valamikor az 1920-30-as években áthelyezték a Szentháromság temetőbe. Ennek körülményeiről pontos információk nem maradtak az utókorra. Vélhetően, a régi vásártér felparcellázása, lakóházak építése indokolta az áthelyezést.

Lévai Jánosné tanácsnok, önkormányzati képviselő beszédében többek között hangsúlyozta a Szentháromság temető kiemelkedő szerepét, és a keresztek fontosságát. Kitért azon híres személyekre, akik e temetőben leltek végső nyughelyre.

A Szabó-kereszt a Wojtyla Ház kezdeményezésére újult meg. A munkálatokat ezúttal is Borsos István vállalta magára, aki az elmúlt évtizedben már húsz szakrális emléket, keresztet újított meg, önkéntes alapon.

A munkálatok kapcsán elmondta, Farkas P. József, a Wojtyla alapítója egy éve kérte fel a kereszt megújítására. Hangsúlyozta: ez volt az eddigiek közül minden szempontból a legnagyobb kihívás. Már a bontása is nehézkesen indult. Súlyra, nagyságra és felületre nézve hatalmas, szerencsére az anyaga jó állapotban maradt fenn. Nehézséget okozott azonban ugyanolyan színű gránitkő beszerzése, melyet végül Csátalján egy kőfeldolgozóban talált. A gránitra az 1956-os golyónyomok eltüntetéséhez volt szükség. A Krisztus-szobor felújításra szorult, Szűz Mária hasonmása viszont nyoma veszett, ebből újat készíttetett Borsos István.

A keresztet dr. Tóth Tamás, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára szentelte fel, majd a résztvevők koszorúkat helyeztek el a lábazatnál. Nevezetesen: a város részéről négy önkormányzati képviselő, Lévai Jánosné, Leviczky Cirill, Király József és dr. Tóth Szilárd, az aznapi ebédet felajánló keceli II. János Pál iskola vezetői, egyházi személyek, valamint a Wojtyla Ház képviselői, továbbá Borsos István és Herczeg Anikó, a Városüzemeltetési Kft. temetőgazdálkodási részlegének vezetője.

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház