Július 18. csütörtök, Frigyes
Hírek, események 2020. november 13. 11:26

Zimay Zsuzsanna szeretetebédje

Képgaléria
Zimay Zsuzsanna szeretetebédje
Tudósítások százai szóltak Haincz József Wojtyla Ház-beli ebédosztásairól az elmúlt évek során. Neve összeforrott a kolbászos lencsefőzelékkel a Wojtyla Barátság Központ háza táján. Rendszerint ezt kérték, s kapták tőle ugyanis a szociális intézmény gondozottjai havi rendszerességgel. A tanár úr 2017. szeptember 30-án lépte át utoljára a népkonyha küszöbét. 2017 novemberében érkezett a felfoghatatlan hír: Józsi örökre elment. Emléke azóta is elevenen él a wojtylások körében. Szellemi hagyatéka máig meghatározza a karitatív szervezet mindennapi életét. Ennek egyik megnyilvánulása, lelki visszatükröződése a Gáspár iskolával – amelynek Haincz József igazgatóhelyettese volt – fenntartott, egyre elmélyültebbé, bensőségesebbé váló kapcsolat. Ennek révén hoztak ajándékokat több alkalommal a gáspáros diákok karácsony előtt a Wojtyla Ház rászorultjainak, s jöttek el (eddig háromszor) a létesítménybe az iskola fodrász- és kozmetikus tanulói, hogy a gondozottak haját vágva, arcukat, kezüket ápolva éltessék tovább szeretett tanáruk emlékét mindenki legnagyobb megelégedésére, a közjó javára. Mindezekhez társul Haincz József özvegye, dr. Zimay Zsuzsanna közjegyző asszony ebédadománya, mellyel szeretett férje emlékének adózva rendszeresen megtiszteli a közkonyha szegényeit. Neki köszönhetően ma töltött csirkecomb, rizibizi köret, savanyúság, kenyér és sütemény kerülhetett az ínségesek böjtös asztalára. Előzetesen Kolláth Andrea, a Wojtyla Ház igazgatóhelyettese emlékezett meg a tanár úrról, majd Farkas Pál, a népkonyha programszervezője ismertette Stanislaw Kotarba, Wadowice egykori polgármestere, ma lengyel parlamenti képviselő, Ewa Filipiak munkatársa válaszlevelét, melyet Farkas P. József, a Wojtyla alapító-igazgatója megkeresésére küldött. Továbbá megemlékezett a karitatív létesítmény közelmúltban elhunyt önkéntes szakácsáról, Berki Károlyról, aki hosszú éveken át hűségesen szolgálta a Wojtyla sorsközösségét. (Fotók: Mátyus István)

Haincz József megemlékező levél

Drága Józsi!

November van. Szomorú, ködös az idő. Három évvel ezelőtt, 2017. augusztusában még együtt főztünk a Wojtyla ház udvarán a Wojtyla központ rászorulóinak. Minden hónapban jöttél. Bevásároltál, megfőzted a finom, tartalmas lencsefőzelékedet. Azóta hasonlót nem ettem. Novemberben aztán jött a „hír”. Már ne keresselek! Örökre lecsuktad a szemed. Békésen, álmodban mentél el a Jósisten színe elé. Sírtam, fel sem tudtam fogni. Nem hittem el. Nagy fájdalmat éreztem, közel álltál hozzám, és a Wojtyla házhoz. El sem tudtam búcsúzni Tőled! Senki sem tudott.

Barátok voltunk, olyan igazi nagybetűs Barátok, mindig számíthattam/számíthattunk Rád!

Három éve ugyanazt érezzük. Hiányzol. Fent vagy az angyalok között és onnan figyelsz és segítesz bennünket, én tudom!

Feleséged, Zsuzsika átvette Tőled a staféta botot. Igaz, nem főz finom ételeket, de a nagylelkű támogatásával finom ebédeket főzünk a Wojtyla Központban. Általa megkapjuk azt a szeretetet, odafigyelést, amit Tőled megtapasztalhattunk! Ez történt a mai napon is.

Ma Rád emlékezünk, érted imádkozunk! Tudom, hogy Te is hittél és bíztál. Az Istenben bízó ember mindörökre él.

Ahogy János Evangéliumában Jézus Krisztus is mondta: „Bizony, bizony mondom néktek, hogy aki hallja az én igémet és hisz abban, aki elküldött engem, annak örök élete van; és nem megy a kárhozatra, hanem általment a halálból az életre.”„Én vagyok a feltámadás és az élet, aki hisz én bennem, ha meghal is, él és aki él és hisz én bennem, az nem hal meg soha.” 

Stanoslaw Kotarba úr levele Wadowicéből:

Kedves Barátom!

A COVID-19 járvány nagyon erőteljesen terjed hazánkban. Naponta körülbelül 20 000 új eset fordul elő, de reméljük, hogy 2021-ben a járvány véget ér, így újra normálisan fogunk tudni élni és dolgozni.

Most legfontosabb dolog az egészség, nehogy megbetegedjünk. Legyél óvatos Te is, kedves József, mert a COVID-19 nem viccel.

Meg szeretném erősíteni, a mi barátságunknak túl kell élni ezt a nehéz időszakot. 

Ezért most vigyázzunk az egészségünkre.

Nagyon jó, hogy Ewa Filipiak parlamenti képviselő asszonyt az Assisi Szent Ferenc-emlékdíjjal tervezitek kitüntetni. Hamarosan elküldöm az ő életrajzát.

Szeretettel üdvözöllek, József, valamint feleséged és minden barátomat.

Stanisław Kotarba

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Adományok