Április 16. kedd, Csongor
Program 2021. január 28. 10:56 | Szerző/forrás: magyarkurir.hu

Programsorozat indul Pilinszky János születésének centenáriuma alkalmából

Programsorozat indul Pilinszky János születésének centenáriuma alkalmából
Egész éven át tartó programsorozat kezdődik január végén Pilinszky János születésének századik évfordulója alkalmából Pilinszky 100 fogalom/centenáriumi szószedet címmel – közölték a szervezők az MTI-vel január 21-én.

A programsorozat videós tartalmakkal, beszélgetésekkel, közösségi és online együttlétekkel hívja fel a figyelmet a szerző sokrétű életművére. A kezdeményezés célja új megvilágításba helyezni és a fiatalabb generációkat megszólítva szélesebb körben is megismertetni Pilinszky János költészetét.

A kéthetente jelentkező alkalmakon neves írók, irodalomtörténészek, színművészek, zenészek és más alkotók öt-öt, Pilinszky életművében kulcsfontosságú fogalom, szó vagy gondolat mentén mutatják be egy-egy vers, téma, kötet vagy éppen barátság hátterét, jelenkori értelmezését. Az év végére így száz olyan fogalom gyűlik majd össze, amely egyfajta sűrített centenáriumi szószedetként Pilinszkyhez köthető.

A beszélgetéseket olyan videók is kiegészítik, amelyekben a költő életútját meghatározó helyszíneket (Velem, Róma, Budapest) és történeteket, irodalmi műveket mutatnak be. Emellett kvízekkel, irodalmi pályázatokkal és rendhagyó irodalomórákkal készülnek a diákok részére.

Az első beszélgetés január 28-án, csütörtökön este 7 órakor kezdődik, a meghívott Fűzfa Balázs irodalomtörténész, egyetemi docens. 

A beszélgetés ingyenesen követhető a Facebookon. A Facebook-esemény ITT található.

A programsorozat a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM), a Petőfi Irodalmi Ügynökség (PIÜ) és Juhász Anna szervezésében jön létre.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház