Április 20. szombat, Konrád, Tivadar
Hírek, események 2021. február 10. 13:23 | Szerző/forrás: bacshir.hu

Keleti Ágnest köszöntötte fel Szalkszentmárton és Salacz László

Keleti Ágnest köszöntötte fel Szalkszentmárton és Salacz László
100 éves születésnapja alkalmából köszöntötte fel Szalkszentmárton és dr. Salacz László országgyűlési képviselő Keleti Ágnest, ötszörös olimpiai bajnok magyar tornászt, akinek fontos kötődése van a településhez.

Keleti Ágnes 1944-45-ben a nácik és a nyilasok elől rejtőzködött hamis papírokkal Szalkszentmártonon. Káposztás Tibor, a település polgármestere azzal kereste meg dr. Salacz László országgyűlési képviselőt, hogy segítsen eljuttatni az ünnepeltnek egy helyi különlegességekből álló csomagot. A szalki csomag tartalma: termelői méz, mézeskalács, asztaldísz és a település jókívánságai. Az országgyűlési képviseli is elküldte személyes ajándékait, de a vírushelyzet miatt nem találkozhatott személyesen a magyarok büszkeségével, így segítője adta át a csomagot.

Dr. Salacz László telefonon tudott beszélni Keleti Ágnessel. A képviselő biztosította a tornászt nagyrabecsüléséről és gratulált a 100. születésnapjához. „Nagyon büszke vagyok, hogy országgyűlési képviselői munkám során, egy településemet képviselve egy ilyen formátumú, tehetséges, mindenki által szeretett, jószívű asszonnyal, a nemzet sportolójával kerülhettem kapcsolatba. Ági néni minden magyar számára, így számomra is példakép! Az élet rengeteg akadályt gördített elé, de bámulatos kitartása átsegítette őt a nehéz időszakokon is. Van mit tanulnunk tőle! Ágnes örökre beleivódott a magyarok szívébe!” – mondta Salacz László.

Keleti Ágnes izgatottan bontotta ki az ajándékokat, a telefonbeszélgetés során pedig többször kifejezte háláját, hogy ennyi év elteltével sem felejtették el őt.

Keleti Ágnes szalkszentmártoni tartózkodásával kapcsolatban Káposztás Tibor polgármester is nyilatkozott.

– A település első embereként hogyan érintette a hír?

– A faluban ismert volt, hogy a háború alatt voltak álnéven bujdosók, akik a nyilasok elől rejtőzködtek, de én erről meglehetősen keveset tudtam, konkrét személyeket nem ismertem és nem is volt ez téma a falu életében, hisz nem tudták pontosan kit is takar a felvett név. Így utólag megismerve az előzményeket büszkeséggel tölt el, hogy ha közvetve is, de tudtunk segíteni egy híres embernek az életben maradáshoz!

– Mit tudott meg a szalkszentmártoni jelenlétről?

– Megkérdezve az idősebb korosztályt, egy Télessy nevű orvos és családja ajánlotta be cselédnek Horváth István családjához, akik a mostani Túzok utcában a falu szélén laktak. Hogy mennyi időt töltött Szalkszentmártonban, az sajnos az elbeszélésekből nem derült ki.

– Igaz-e, hogy a helyi református lelkész is megemlékezett a sportolóról, így üdvözölve őt a falu nevében?

– A tiszteletes úr, Alföldy-Boruss Dániel a vasárnapi istentisztelet keretében megemlékezett a bujdosó, és álnevet használó Keleti Ágnesről, és jó egészséget kívánt neki.

 

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház