Április 25. csütörtök, Márk
Hírek, események 2021. március 11. 22:07 | Szerző/forrás: magyarkurir.hu

Felgyújtott templomok padjaiból készült kereszt várta a pápát Moszulban

Felgyújtott templomok padjaiból készült kereszt várta a pápát Moszulban
Két szimbolikus jelentőségű kereszt fogadta Ferenc pápát Irakban, a moszuli Templom téren március 7-én, vasárnap.

Az egyiken a moszuli etnikumokhoz kötődő nevezetességek voltak láthatók, a másik a fájó múltat hordozva fejezte ki a reményt: az Iszlám Állam által felgyújtott templomok berendezésének maradványaiból készült.

„A Ninivei-fennsík lerombolt templomainak padjait használtuk fel a kereszthez. Annak idején félretettük ezeket a maradványokat, és most egy nap alatt állítottuk össze belőlük a keresztet” – számolt be Fajszal Dzseber iraki geológus, régész, aki jelenleg a háború alatt kárt szenvedett iraki történelmi helyek rekonstrukciójával foglalkozik.

Az ötlet a káld Tabet Habib Jusszef atyával folytatott beszélgetésből fakadt, aki a karamlesi Szent Adday-templom plébánosa – az ő templomából származik a megcsonkítása emlékét őrző Mária-szobor, amely az erbíli szentmisén az emelvényen állt, és amelyet Ferenc pápa megáldott.

Fajszal Dzseber alapította a Gilgamesh régészeti és örökségvédelmi központot 2015-ben, amely elsőként kezdte felmérni, milyen károkat szenvedtek a ninivei keresztény helyek.

A moszuli szentmise helyszíne önmagában is megrendítő volt: a romok mellett és között celebrálta Ferenc pápa.

Az ősi iraki városban szinte a kezdetektől létezett a kereszténység, az Iszlám Állam támadásakor még mindig volt egy nem túl nagy számú, de stabil közösség. Azonban közülük alig valaki mert visszatérni azután, hogy végre sikerült visszafoglalni a várost a terrorszervezettől. Moszul jelentős része még mindig romokban áll. A megrendítő helyszínen a háborús évek egy különleges mementójával találkozott Ferenc pápa: egy, a megperzselt templomi padokból készült kereszttel.

A második keresztet Omar Kaisz moszuli szobrász készítette, és a békés együttélést megjelenítendő a Moszulban élő etnikumokhoz kötődő nevezetességeket ábrázolja. A keresztet két kéz tartja, Moszul lakóira utalva.

Olivier Poquillon francia Domonkos-rendi pap, az óváros egyik plébánosa elmondta, örömmel várták Moszulban a szentmisére érkező pápát. A szerzetes úgy értelmezte a két keresztet: az egyik sötét színű, a másik viszont ragyogó, a dicsőséget tükrözi – azt fejezi ki, hogy az élet erősebb a halálnál. Kiemelte: a készítése során is együtt dolgoztak keresztények és muszlimok.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház