Április 24. szerda, György
Hírek, események 2021. április 26. 15:47 | Szerző/forrás: hiros.hu

Magántulajdonú, közösségi célokra is szánt botanikuskert nyílt Belsőnyírben

Képgaléria
Magántulajdonú, közösségi célokra is szánt botanikuskert nyílt Belsőnyírben
Kecskemét Belsőnyírben hétfő délelőtt zajlott az új, Kecskeméti Nyírjes Modern Botanikus Kert munkacímet viselő füvészkert alapító ünnepsége. Az esemény alkalmával – melyen mások mellett a KEFAG Zrt. szakemberei, Falu György alpolgármester, valamint a kert tervezőmérnöke is megjelent – a házigazda, Kollár Csaba agrármérnök vezette körbe az érdeklődőket. (Fotók: Mátyus István)

Kollár Csaba kecskeméti lakosként 5 és fél éve álmodta meg Belsőnyírben a különleges botanikus kertet, mely magánberuházásban és magántőkéből létesült. 

Miután a házigazda saját készítésű likőrrel kínálta az egybegyűlteket, az avatóünnepség első lépéseként azt a cserjesávot mutatta be, mely a majdani botanikus kert felé érkező szelet hivatott megfogni, hogy kevesebb terhet kapjanak a fák. Ugyanakkor természetesen a látványt szolgáltatja, valamint a köztük lévő tűztövis, homoktövis, kökény egyben madáreleség is. Az öntözőcső-rendszer mellett végighaladva a vékony, védtelen cserjék még alig látszanak ki a földből, vigyázva kell lépkedni, de bennük rejlik a kert idén március-áprilisban elültetett 27725 db fájának minden ígérete, azaz, hogy a majdani botanikus kertet védőnövényzetként vegyék körül.

- A terv 5 ingatlan megvásárlása és egybeolvasztása révén 82.415 négyzetméteren valósul meg és címernövénye, ahogyan az a nevében rejlik: a nyírfa. A területen eddig két öntözőkút létesült, melyek együtt percenként akár 1000 liter vizet is megforgatnak. A fák mintegy 50 blokkban lettek telepítve, melyek mintegy 19 méterenként helyezkednek el egymástól. Kétféle növénytársulás található meg: az alföldi zártkocsányos tölgyes, illetve gyöngyvirágos tölgyes. Ez egy ökológiai botanikai kategória, azaz Európában őshonos módon olyan természetesen együtt élő, egymást kiegészítő fák társulása, melyek egymást jól támogatják. Rendkívüli sűrűséggel lettek telepítve, hogy meggátolják a szántóföldről beérkező vegyszer, finompor beáramlását és hogy megfogják a szelet, vihart, gyommagokat, hogy azok a gyűjteményes részbe ne jussanak be – mondta Kollár Csaba tulajdonos.

A KEFAG Zrt. szakemberei gondoskodtak a botanikuskert kivitelezéséről, ők is válaszoltak az érdeklődők kérdéseire, majd pedig a füvészkert tervezőmérnöke kapcsolódott a beszélgetésbe.

A séta után ünnepélyes faültetés vette kezdetét, ahol jelképesen 21 növényfajból ültettek a Kollár Csaba által felkért résztvevők.

A közművesítés nagy része, a bejáróút, a védőnövényesítés, az öntözőrendszer egy része, a kerítés már elkészült. A növényvilág teljeskörű bemutatása a cél. Lágyszárúak, fűfélék, exotikumok úgyszintén megtalálhatók lesznek a botanikus kertben.

A maga nemében óriási terület fenntartása rendkívül költséges, a belső gyűjteményes rész tervezése még most is tart, funkcióvázlata viszont már elkészült.

Falu György alpolgármester örömét fejezte ki, hogy újabb zöld területtel bővül Kecskemét, hiszen példaként is szolgálhat a többi ingatlantulajdonos számára, egyúttal Kecskemét egyik ékkövét reméli benne.

A faültetés után került sor a faház táblájának leleplezésére. A tulajdonos az ültetők között ajándékul kiosztott egy-egy ültetésre váró nyírfát.

Az alapító-agrármérnök klasszikus növénybemutatóknak szeretne teret nyitni, főképpen csoportos látogatás céljából, elsősorban oktatási intézmények hallgatói számára – egészen az egyetemig. Emellett évszakonként „nyitott kert” napokat tervez, s egyúttal tudományos-kutatóknak is lehetőséget szeretne nyújtani.

A kert megálmodója ekképp vallott terveiről: - Úgy gondoltam, ha magamnak építek egy nívós természeti környezetet, az lesz annyira jó, hogy vétek lenne csak szűk magánhasználatban tartani. A kecskemétieknek és a környéken élő embereknek szeretnék olyan minőségi életteret teremteni, ami ellensúlyozhatja az urbanizációt és a természettől való eltávolodást.

 

 

 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Szent Ferenc Környezetbarát Kör