Április 26. péntek, Ervin
Hírek, események 2021. április 27. 13:24 | Szerző/forrás: .

A Wojtyla Ház és a Porta Egyesület önkéntesei is takarítják a Szabadidőközpont területét

Képgaléria
A Wojtyla Ház és a Porta Egyesület önkéntesei is takarítják a Szabadidőközpont területét
Útjára indult a Wojtyla Barátság Központ és a Porta Egyesület Zöld Programja, melynek keretében egyebek mellett május elejétől a népkonyha és a környezetvédelmi civil szervezet önkéntesei heti rendszerességgel megtisztítják az eldobált szeméttől a szabadidőközpont főbejárata mentén létesített fapadok környékét. (Fotók: Mátyus István)

A Wojtyla sorsközösség és a Porta Egyesület közel két évtizede aktívan kiveszi részét a város és a környék zöld felületeinek tisztán tartása terén. Ennek jegyében a közelmúltban felajánlották a Benkó Zoltán Szabadidőközpont vezetőségének, hogy önkénteseik minden hétfőn felszedik az eldobott szemetet a területen. Minderről kedden tartottak sajtótájékoztatót a helyszínen, a tó partján.

 

Farkas Pál, a Porta Egyesület elnöke köszöntötte a résztvevőket, majd dr. Szeberényi Gyula Tamás alpolgármestere emelkedett szólásra. Elmondta, hogy ő maga is támogat minden olyan civil és egyéni kezdeményezést, mely segíti környezetünk védelmét. Üdvözölte a Wojtyla és a Porta felajánlását, annál is inkább, mert rendkívül frekventált területről van szó, melyet most a járvány ideje alatt még többen látogatnak.

 

Az alpolgármester ezt követően a járványidőszak tapasztalatait is megosztotta a szemetelés kapcsán. A magyarok az elmúlt években egyre nagyobb figyelmet szentelnek a szelektív hulladékgyűjtésnek. Most a pandémia idején azonban jelentősen megnőtt a hulladék mennyisége az otthonokban, főként a kiszállítások miatt. A környezettudatos gondolkodás viszont nem fejlődött arányosan a keletkezett szemét mennyiségével, így a hulladékfeldolgozó cégre még több feladat hárul. Ennek okán minden kezdeményezést, mely a környezetvédelmet segíti, csak támogatni tudja. 

A szabadidőközpontot működtető Hírös Sport Nonprofit Kft. vezetője, dr. Patay Balázs köszöntőjében hangsúlyozta: minden intézményük nagy figyelmet fordít a tisztaságra, így a szabadidőközpont is, amely egy nagyobb méretű természeti terület közel a város szívéhez. Szerencsére nem jelent kiemelt problémát számukra a szemetelés, de mindig van hova fejlődni, így szívesen fogadják az önkéntes segítséget.

E tekintetben egyetértését fejezte ki kollégája, Csáky Csaba, a Szabadidőközpont létesítményvezetője is.

Végül Farkasné Pásztor Jolán, a Porta Egyesület titkára mutatta be a civil szervezet tevékenységét, majd Farkas P. József, a Wojtyla Ház alapító-igazgatója vázolta az új hulladékgyűjtők elhelyezésének tervét. A tópart mellett lévő nyolc pad mellé szeretnének egy-egy formatervezett hulladékgyűjtőt kirakni annak érdekében, hogy az arra sétálók abba helyezzék el a szemetet. Három edény költségét a Porta állja, a fennmaradó összeget támogatók jóvoltából szeretnék előteremteni.

 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Szent Ferenc Környezetbarát Kör